Höstfint med krukväxter inomhus

Till hösten finns många krukväxter i en mustig och lite fruktig färgskala. Kombinera blommande och bladväxter för en fin kontrast.
Minicyklamen

Blommor inomhus

Många av de krukväxter som är fina på hösten kommer från regnskogen som begonior och orkidéer. De är alla krukväxter som i det vilda är anpassade till att klara sig med det ljus som silas ner genom trädens lövverk. Det gör dem perfekta till krukväxter inomhus, där de trivs och till och med blommar på fönsterbrädan, även under hösten när solen inte längre står lika högt på himlen.

Ett tips för att få ett fönster som är fint större delen av året är att satsa på en stomme av bladväxter. Sedan kompletterar man med säsongens blommande krukväxter inomhus för att det alltid ska finnas blommor på fönsterbrädan. Bara genom att köpa några få växter så förändras hela bilden av dina krukväxter inomhus och fönsterbrädan ändrar karaktär allt efter årstid. Nu på hösten är det fint att ta upp höstfärgerna utanför fönstret genom att välja växter i en mustigt färgskala, från gult över till rött och gyllenbrunt. Man kan också förstärka intrycket med en varm färgton på ytterkrukorna.

När sommaren övergår till höst finns det många krukväxter som trivs inomhus. Då kan man sätta in mer somriga växter som krysantemum och begonior i olika färger. Senare på hösten, innan julblommorna börjar dyka upp, blir det lite mer begränsat. Å andra sidan finns det givna novemberväxter. Dit hör höstglöd, novemberkaktus och novemberljus. De blommar som mest överdådigt när det är som mörkast ute och är ett enkelt sätt att få blommor inomhus under vintern.

Både novemberkaktus och höstglöd finns som miniformer av krukväxter inomhus. Det lilla formatet gör dem perfekta att använda som bordsdekoration. Tänk bara på att de står i små krukor och den lilla jordmängden gör att de behöver vattnas oftare än sina mer storvuxna släktingar.

Att tänka på:

Ju längre in på hösten vi kommer desto svagare blir solen. Det gör att senare på hösten kan alla växter stå i ett soligt söderfönster utan att bränna bladen. De färre soltimmarna leder till att växterna går ner på sparlåga och behöver inte längre lika mycket vatten. Nu är risken för övervattning större. Känn efter med fingret först om de verkligen behöver vatten innan du vattnar igen.

Fler växter för att få färg i höstfönstret:

Rosenkalla, Anthurium Andraeanum-Gruppen

Flamingoblomma, Anthurium Scherzerianum-Gruppen

Ardisia, Ardisia crenata

Rumsazalea, Rhododendron Vintergröna Azalea-Gruppen

Begonia, Begonia x hiemalis

Bromelior, flera släkten t ex Vriesia, Aechmea och Tillandsia

Cyklamen, Cyclamen persicum

Höstglöd, Kalanchoe Blossfeldiana-Gruppen

Inkakrona, Calathea crocata

Prydnadspaprika, Capsicum annuum Prydnadspaprika-Gruppen

Krysantemum, Chrysanthemum × morifolium

Gerbera, Gerbera × cantabrigiensis

Orkidéer, flera olika släkten. Phalaenopsis är mest lättskött men det finns fler.

Novemberkaktus, Schlumbergera truncata

Ispigg, Peperomia caperata

Saintpaulia, Saintpaulia

Fredskalla, Spathiphyllum

Korallbär, Solanum pseudocapsicum

Du hittar mer tips på blommor inomhus bland våra artiklar. Lycka till med dina växter inomhus nu, tills du kan ställa ut dem till våren igen.