Juvelblomma och vriesea

Färgstarka, exotiska växter med högblad och ax som står sig länge. De har små krav, behöver minimal tillsyn, trivs i rumstemperatur året om och är snälla mot allergiker.

Säsong:

Nästan alla finns att köpa året om.

Växtplats:

Både juvelblomma och vriesea trivs på en plats i halvskugga eller lätt skugga. De kan alltså trivas även en bit in i rummet. Stark sol bör undvikas likaså en plats direkt över värmeelement, där luften är torr.

Vatten och näring:

Håll jorden lätt fuktig, hellre lite torr än blöt. Se till att det alltid finns friskt vatten i bladrosetten, vintertid bara ett par mm högt. Duscha ofta och vattna sällan är en god regel. Mycket svag dos näring i vattnet från vår till höst, sedan samma svaga dos en gång i månaden. Ingen näring i strutvattnet.

Vriesea

Hur du gör sedan:

Innan blomaxet vissnar, har i regel flera rotskottvuxit ut.. När de blir cirka 15 cm långa, kan du bryta loss dem och plantera i egna krukor. Du kan också låta rotskotten sitta kvar, så får du en tät, magnifik planta. Tänk, när alla rotskotten blommar på en gång!

Värt att veta:

Både juvelblomma och vriesea växer som epifyter i regnskogens träd. De samlar vatten och näring i bladrosetten. Bladen är så finurligt formade, att vatten som hamnar på dem leds som i en ränna ner i struten.

Både juvelblomma och vriesea hör till familjen Bromeliaceae, ananasväxter. De blommar bara en gång i varje bladrosett. Efter blomningen kan moderplantan dö.

För att höja luftfuktigheten så att växten trivs ännu bättre, kan du placera plantkrukan i en vid ytterkruka eller skål med några stora lecakulor eller ett omvänt tefat i botten. Häll så mycket vatten i ytterkrukan, att det inte når plantkrukan, den får absolut inte stå i vatten. Nu dunstar vattnet i krukan, luften blir fuktig och växten mår bra. Glöm inte att fylla på!

Växten trivs i förhållandevis liten kruka, tag därför bara ett nummer större, när du planterar om den på våren. Jorden bör vara av god kvalitet och innehålla grov torv.

Läs vidare

Orkidé - lättskötta sorter

Det finns oändligt många sorters orkidéer. Här har vi en lista över några lättskötta varianter som ofta förekommer i våra butiker. Hittar du en ny favorit?

Växter som allergiker tål

Växter och blommor ökar vårt välbefinnande visar olika studier, men många människor är allergiska. Genom att välja rätt växter kan även allergiker och sjukhus ha en levande miljö med växter och buketter.

Rosenkalla - exotisk elegans

Den färgstarka rosenkallan kan inte bara köpas året om - de blommar också nästan året om.