Juvelblomma och vriesea

Lättskötta, färgstarka, exotiska växter med högblad och ax som står sig länge. Guzmania och vriesea har små krav, behöver minimal tillsyn, trivs i rumstemperatur året om och är snälla mot allergiker.

Växtplats:

Både juvelblomma och vriesea trivs på en plats i halvskugga eller lätt skugga och tål att placeras även en bit in i rummet. Stark sol bör undvikas likaså en plats direkt över värmeelement, där luften är torr. De är känsliga för kyla och drag från fönster.

Skötsel, vatten och näring:

Håll jorden lätt fuktig, hellre lite torr än blöt. Se till att det alltid finns friskt vatten i bladrosetten, vintertid bara ett par mm högt. Duscha ofta och vattna sällan är en god regel. Mycket svag dos näring i vattnet från vår till höst, sedan samma svaga dos en gång i månaden. Du kan gärna använda orkidenäring även till dessa växter, den inte är lika näringsrik som vanlig krukväxtnäring. Ingen näring i strutvattnet.

För att höja luftfuktigheten så att växten trivs ännu bättre, kan du placera plantkrukan i en vid ytterkruka eller skål med några stora lecakulor eller ett omvänt tefat i botten. Häll så mycket vatten i ytterkrukan, att det inte når plantkrukan, den får absolut inte stå i vatten. Nu dunstar vattnet i krukan, luften blir fuktig och växten mår bra. Glöm inte att fylla på!

Växten trivs i förhållandevis liten kruka, tag därför bara ett nummer större, om du planterar om den på våren. Jorden bör vara av god kvalitet och innehålla grov torv.

Säsong:

Nästan alla finns att köpa året om.

Vriesea

Föröka din juvelblomma och vriesea

Innan blomaxet vissnar, har i regel flera rotskottvuxit ut. När de blir cirka 15 cm långa, kan du bryta loss dem och plantera i egna krukor. Du kan också låta rotskotten sitta kvar, så får du en tät, magnifik planta. Har du lite tur kanske alla rotskotten blommar på en gång!

Bra att veta om juvelblomma och vriesea

Både juvelblomma och vriesea växer som epifyter i regnskogens träd. De samlar vatten och näring i bladrosetten. Bladen är så finurligt formade, att vatten som hamnar på dem leds som i en ränna ner i struten.

Både juvelblomma och vriesea hör till familjen Bromeliaceae, ananasväxter. De blommar bara en gång i varje bladrosett. Efter blomningen kan moderplantan dö.