Roliga växter för barn

Barn tycker att det är roligt att få vara med och odla. Vad sägs till exempel om växter som är självlysande i mörkret eller som fäller ihop bladen vid beröring?

Rör mig ej – växten som fäller ihop bladen

Rör mig ej, eller sensitiva (Mimosa pudica) som den egentligen heter, är en annorlunda och skir liten växt med finflikiga blad och rosa bollformade blommor. Du kan antingen så den själv med frön direkt på fönsterbrädan eller köpa färdiga plantor i butiken. Växten är inte härdig i vårt klimat, men kan antingen odlas som krukväxt eller placeras utomhus under sommarhalvåret.

Sensitiva fäller ihop sina blad när plantan utsätts för olika stimuli. Om du till exempel vidrör ett blad med fingret kommer det genast att fälla ihop sig. Bladen kan även fälla ihop sig vid blåst, skakningar eller värme. Bladens rörelse regleras genom trycket inne i växtens celler som ändras så att bladen fälls ihop. Forskarna tror att växten utvecklat denna förmåga att röra sig under evolutionen som ett sätt att försvara sig från angripare och skador.

Det kan vara roligt att testa några gånger och se när bladet fäller ihop sig, men tänk på att om du gör detta allt för ofta kommer plantan att ta skada.

Sensitiva Mimosa pudica

Självlysande kaktusar – finns det sådana?

Visste du att det faktiskt finns kaktusar som är självlysande i mörkret? Kaktusen Mammillaria gracilis har taggar som faktiskt lyser i mörkret på kvällen. Alla kaktusar trivs bra i soliga och varma fönster och behöver inte vattnas mer än någon gång i månaden. Perfekta nybörjarväxter som är nästan omöjliga att misslyckas med.

Kaktusar trivs utmärkt i vårt vanliga inomhusklimat, men om man vill kan man flytta ut plantorna utomhus på sommaren. Om man har möjlighet så kan de även gärna få stå i ett något svalare rum inomhus under vintern.

Köttätande växter – inte så farliga som man kan tro

Köttätande växter är sumpväxter som helst ska hållas konstant fuktiga och inte tycker om att torka ut. Placera gärna krukan på ett fat där du låter vatten stå hela tiden. Vattna gärna med regnvatten eller vatten som kokats upp och sedan fått svalna. Dessa växter tycker nämligen inte om det kalk som ofta finns i vårt vanliga kranvatten.

I naturen växer dessa växter i blöta och näringsfattiga miljöer där de kompenserar jordens brist på näring med att fånga någon insekt då och då. När insekten löses upp i deras fällor frigörs näringsämnen som växten kan tillgodogöra sig.

Vanliga köttätande växter som finns att köpa i butikerna är till exempel flugtrumpet (Sarracenia), venusflugfälla (Dionaea muscipula) eller kannranka (Nepenthes).

Lyckat till med att odla växter som är spännande och roliga för barnen!

Flugtrumpet, Venusflugfälla, Hybridflugtrumpet.