Sedum - fetknoppsväxter

Sedum bjuder på lättskött, fantasifull grönska.

Sedum, eller fetknoppsväxter, är inte bara till för trädgårdens torra och soliga platser; det finns massor av sorter att välja på för inomhusbruk. Gemensamt för alla sedum är att bladen är tjocka och lite köttiga. I dem lagras vatten, vilket gör sedum oerhört torktåliga. Det finns sorter med runda blad, cylindriska, barrlika − stora eller små.

Färgerna på bladen skiftar från mörkgrönt till gult, rött och nyanser däremellan. Ofta har de unga plantorna en färg som efterhand övergår till lite silverskimrande. Sedum bildar täta mattor som gärna hänger ner över krukkanten. Det är vackert att plantera flera med olika färg tillsammans i låga krukor. Dekorera med stenar eller glasbitar och plantera gärna in en kaktus för ett kul arrangemang.

Fler tåliga växter

Crassula - enkla och torktåliga

Tåligare krukväxter får man leta efter. Även om växterna hos Crassula har många likheter när det gäller skötseln så finns det många roliga sorter med skiftande utseende.

Kaktusen - tålig och smart

Kaktusen är en riktig överlevare, där allting har en uttänkt funktion efter omgivningen.

Echeveria

Solälskande, torktåliga och vackert skulpturala i sina former. Vi ger dig alla skötselråden för att echeverian ska trivas hos dig.