Guide

Så tar du hand om pioner som snittblommor – tips för dina pionbuketter

Säsongen för pioner är kort, intensiv men alldeles underbar! Passa på att unna dig en bukett med pioner eller överraska någon med en doftande gåva av dessa vackra blommor.

Pioner är från början en mycket uppskattad perenn i trädgårdens rabatter och finns i många olika varianter. Färgerna kan variera från mörkt röda till ljust pastellrosa, vitt och gult. Stora, fylliga blommor eller enkla, eleganta med stora kronblad – det svåra är att behöva välja. 

Ett säkert tecken på att sommaren är på väg är när pionerna dyker upp som snittblommor i våra butiker. Pionbuketter finns att köpa från maj månad, men skynda dig - oftast finns de bara tillgängliga fram till midsommartid. 

Pioner av sorten Sarah Bernhardt.

Pioner som snittblomma

Som snittblomma är pionen otroligt populär. De stora fylliga blommorna och den karaktäristiska doften lyfter fram det bästa i den vackra sommartiden. Bröllopsbuketter vid den här perioden innehåller ofta pioner, där de romantiska, fluffiga blommorna kommer till sin rätt.  

Har du egna pionbuskar hemma i trädgården är det rätt tid att skörda dina snittblommor när knopparna är lite mjuka och har börjat öppna sig. Det finns pionsorter som blommar ända in i juli, så se till att ha några olika sorter i din trädgård för att maxa säsongen av pioner. 

Väljer du snittblommor i butiken kan du titta efter stjälkar med knoppar som är på väg att öppna sig, men också känna så att stjälkarna känns fräscha och fasta utan tecken på uttorkning. 

Oftast finns pioner att köpa i 3-pack, vackra i all sin enkelhet.

Skötselråd för pionbuketter

  • Ta av plast- eller pappersomslaget när du kommer hem
  • Gör en ny snittyta på stjälkarna med en ren, vass kniv. Gör snittet lite diagonalt för att maximera vattenupptaget.
  • Ta bort blad som kommer hamna under vattenytan i vasen för att förhindra bakterietillväxt.
  • Fyll vasen med kallt friskt vatten. Byt gärna vatten med 2-3 dagars intervall för att hålla det rent.
  • Håll lite koll på vattennivån i vasen eftersom pioner kan vara ganska törstiga.
  • Tillsätt blomsternäring för snittblommor om du har det tillgängligt. 

Tips för pionknoppar som inte öppnar sig

Om knopparna inte öppnar sig på några dagar kan du hjälpa dem på traven genom att försiktigt vika upp det yttersta kronbladet. 
Är knopparna kladdiga så kan det hjälpa att försiktigt torka av dem med lite kallt vatten, då öppnar de sig också lite lättare

Så här håller dina pioner så länge som möjligt:

  • Kyla nattetid: Om du har möjlighet kan du placera vasen med pioner på en sval plats under natten, exempelvis i ett kallare rum.
  • Ta bort vissna blommor: Plocka bort vissna blommor och blad för att minska bakterietillväxten i vattnet och byt vatten ofta. 

Pioner som du köpt i butik kan hålla mellan 5-10 dagar beroende på skötsel och hantering. 

Med dessa tips och skötselråd kan du njuta av vackra pioner som snittblommor och få dem att hålla så länge som möjligt i ditt hem.

Sorten Coral Charm skiftar färg från korall till ljusrosa efter några dagar i vasen.