Skötselråd

Hortensia som snittblomma – tips för bukett och dekorationer

Den maffiga hortensian är svår att motstå och blir verkligen ett blickfång som snittblomma. Få den att hålla länge och njut av vackra buketter med snitthortensia - läs våra tips här.

Få din snitthortensia att hålla så längre

  • Med rätt skötsel kan hortensia som snittblomma hålla sig fin långt över 10 dagar.
  • Ta bort blad från stjälken, dessa tar kraft från blomman. Låt ett par blad närmast blomman sitta kvar.
  • Snitta ett långt diagonalt snitt med en ren vass kniv. Ge den gärna ett nytt snitt ofta, varannan dag om du har möjlighet.
  • Häll kallt vatten i vasen du ska använda. Hortensior är törstiga, så håll lite koll och fyll på efter behov. Byt vattnet om det blir grumligt.
  • Se till så att inga blad ligger under vattenytan, då kan det lätt bildas bakterier i vattnet.
  • Spraya gärna blomklasarna med vatten regelbundet så håller de sig spänstiga längre.

Slokar din snitthortensia?

Då kan du prova att boosta den lite extra. Lägga den med blomklasen nedåt i en skål med vatten i cirka 3-4 timmar. Skaka sedan försiktigt av vattnet. Snitta stjälken på nytt och sätt i en vas med kallt vatten. Efter ett par timmar kommer snitthortensian bli spänstig i blommorna igen.

Dekorera med snitthortensia – tips och idéer

En bukett med bara hortensia har en lyxig känsla. Sätt samman olika färger till en bullig, kompakt bukett.

Ska du dekorera ett bord där det passar bättre med flera mindre och lägre bordsdekorationer? Även här kan du använda hortensians fylliga blomklasar.

Placera ett glas eller liknande i en lerkruka. Anpassa stjälkens längd så att blomman hamnar i höjd med krukans kant och sätt ner hortensian i glaset.

Placera några matchande snittblommor i hortensian. Ställ en grupp tillsammans, de blir till ett vackert blickfång. Exempelvis krysantemum, som är tåliga snittblommor och finns i många varianter.

Gör en bukett med vit hortensia som bas. Stick ner snittblommor i hortensians blomklase, här har vi använt rosa nejlika och tistel som ger en vacker kontrast. Placera jämt över blomman runt om. Avslut med limonium (risp) och kvistar av eukalyptus runt hortensian.

Hortensia som snittblomma står fint för sig själv, men är också väldigt användbar och trevlig att matcha till sommarens alla vackra snittblommor. Se vad du kan hitta i snittkylen i butiken. Här finns fler inspirerande kombinationer:

En hortensia som skiftar i grönt och rosa ihop med germini, brudslöja, alstromeria och prärieklocka.
Hortensia i lilablå nyans med eukalyptus, prärieklocka och nejlika i kontrasterande färger.
En ljust grön hortensia med nejlika och alstromeria i mörkt rött och rosor i ljus ton.