Från Sverige - ett utmärkt val

Det finns många anledningar att välja svenskodlade växter och blommor. Vi på Blomsterlandet ser ett värde i att kunna erbjuda så mycket svenskodlade växter som möjligt – och gärna så närodlat det går. Det tror vi att du som kund också uppskattar.

Det odlas mer växter i Sverige än många kanske är medvetna om. Allt från gröna krukväxter till snittblommor och växter att plantera ut i trädgård och kruka. Och det finns många anledningar att välja svenskodlade växter.

Att trädgårdsväxter som träd, buskar och perenner är odlade i Sverige betyder också att de är bättre anpassade till vårt klimat och har bättre förutsättningar att trivas.

Det finns en särskild märkning som heter Från Sverige. Du kanske känner igen den från livsmedelsbutikerna, där den bland annat kan finnas på grönsaker och kött.

För att få använda märket Från Sverige på växter är kravet att odlarna är certifierade enligt exempelvis IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola, som är den största standarden för växter i Sverige. Det innebär att odlingen är kontrollerad av ett oberoende kontrollorgan och växterna kommer från odlare och lantbrukare som tar ett omfattande miljöansvar och som aktivt arbetar med att minska odlingens klimatpåverkan.

De övergripande målen är att arbeta förebyggande och minimera användning av kemiskt växtskydd, minimera växtnäringsläckage, miljöoptimerad energianvändning samt minimera risker för människor.

Tulpaner till alla!

Visste du att 80% av de tulpaner som säljs i Sverige är svenskodlade.

Källa: Från Sverige

Läs mer om tulpanodling
Älskade pelargoner

Det finns en pelargon för alla. Men visste du att vi har massor av pelargoner som är svenskodlade? Leta efter Från Sverige-märkningen.

Här finns växter märkta med Från Sverige

Läs mer om hållbar trädgård

Djungelkänslan växer fram i Halland

Visste du att din djungellika monstera kan ha odlats i Sverige? Mitt i det böljande halländska landskapet, bland hästhagar och gårdar, ligger familjeägda handelsträdgården Arvidssons i Fjärås.

Nya Eriksbo Plantskola - en av Sveriges nordligaste produktionsplantskolor

En av våra odlare som verkligen brinner för svenskodlat är Nya Eriksbo Plantskola. Här odlas enligt konstens alla regler växter som får märkningar som E-planta, Grönt kulturarv och Från Sverige.

Locka fjärilar och andra pollinatörer till din trädgård

Vill du locka fjärilar, bin och andra pollinatörer till din trädgård kan du uppmuntra dem att komma genom att plantera växter som de kan suga nektar ur.