Odla för pollinatörer

Naturen är fantastisk att titta på under våren, men den kan vara lika vacker att lyssna på. Många växter lockar till sig humlor och bin, gäster som tillsammans förvandlar rabatten till en symfoni.

Vi behöver hjälpa pollinatörerna

Vet du om att flera av våra viktiga pollinatörer, som bin och humlor, är hotade? Tillsammans kan vi hjälpa dem. Alla kan göra något. Du också.

 1. Välj växter som de behöver. Håll utkik efter växter märkta med vår pollinatörssymbol.
 2. Erbjud lång blomningssäsong – men absolut viktigast är perioden maj-juni.
 3. Skapa en blomsteräng – även en pallkrage eller kruka med ängsblommor gör skillnad.
 4. Bjud på boplatser och vattenbad.

Håll utkik efter växter med den här symbolen i våra butiker.

Vilka är pollinatörerna?

Det finns tambin eller honungsbin, det vill säga de bin som människan har i bikupor. Sedan har vi i Sverige ungefär 300 arter av vilda bin. Till dessa hör humlorna som lever i samhällen, och solitärbin som inte lever socialt och gärna kan flytta in i ett insektshotell där de får plats med sina larver. Blomflugor, de där små insekterna som ser ut att nästan stå stilla i luften och av många misstas för getingar, hör också till pollinatörerna. Även dagfjärilar pollinerar blommor, liksom en del skalbaggar och även getingar. Getingar fångar flugor och andra insekter men de överlämnar sitt byte – som är rikt på protein – för uppfödning av larver. Vuxna getingar dricker nektar från blommor och bidrar till pollineringen.

Växter för pollinatörer

 • Bärbuskar och fruktträd, bra med olika höjder. Röda vinbär är en favorit!
 • Andra blommande träd, buskar och klängväxter.
 • Blommande gräsmattor och vilda hörn.
 • Undvik invasiva växter, som kan ta över och tränga bort all växtvariation i ett allt växande område.
 • Välj helst enkelblommande sorter, en del halvfyllda sorter som honungsros fungerar också bra.
 • Tidigt på säsongen finns bland annat vårblommande lökväxter som krokus, blåstjärna, pärlhyacint samt sälg, vide, pil.
 • Rododendron är bortglömd, men mycket attraktiv för humlor vid en viktig tidpunkt på året.
 • Glöm inte bort fetbladsväxterna, som dessutom är lättskötta och tål torka bra.
 • Kryddväxter är en enkel genväg för att locka pollinatörer, förutsatt att man låter dem gå i blom.
 • Ärtväxter är också väldigt omtyckta.
 • För att locka hotade humlesorter är framför allt klöver viktigt, och särskilt blodklöver.

Frågor om pollinatörer - experten svarar

Få bättre koll på vad en pollinatör gör och vilka insekter som räknas dit. Och kanske slutar du att vifta bort dem nu när du vet lite mer.

ReportageHjälp trädgårdens hjältar – plantera för pollinatörer

Utan dessa pollinatörer blir det varken jordgubbar, äpplen eller tomater. Varför inte plantera en pollineringsrabatt? Trädgårdsmästare Robert Stenbom tipsar om växter det surras kring.

Följ med när Linda bygger en pollnatörsträdgård

På vår youtubekanal kan du se när Linda röjer upp och gör i ordning en del av sin trädgård för att pollinatörerna ska trivas så bra som möjligt. Här hittar du kanalen

Isak IsakssonSakkunnig på Naturskyddsföreningens skogs- och naturvårdsavdelning"Varför är pollinatörer så viktiga?

- Ungefär en tredjedel av all mat vi äter är pollinerad av insekter. Du kan tänka dig hur det skulle gapa tomt på hyllorna i mataffären – särskilt i frukt- och grönt-avdelningen – utan dessa ekosystemtjänster som pollinatörerna utför. Men det måste finnas mycket blommor för att det ska funka, för utan blommor får pollinatörerna ingen mat. Det råder blombrist idag, vilket är ett stort problem."
Läs fler frågor och svar
Sommarblommor
Så en sommaräng
Linda Schilén lanserar sin egen frökollektion med lättodlade och vackra sommarblommor, exklusivt för Blomsterlandet. Så en sommaräng och bli självförsörjande på snittblommor, samtidigt som du ger pollinatörerna en härlig buffé.
Läs om Lindas fröer

Linda Schiléns tips

- Vill du odla blommor som är riktiga pollinatörsrestauranger så är ett tips att välja sorter som går i blålila färger och gärna med en knapp- eller klockformad blomma.

- Välj sommarblommor som är enkla att sköta om och hållbara som snittblommor. Då kan pollinatörer njuta av dem i rabatten och du i vasen.

- Odla blommor som är rika på nektar och pollen, som kantnepeta.

Sätt upp ett insektshotell
Locka nyttiga pollinerare som fjärilar, bin, humlor och nyckelpigor till din trädgård, genom att sätta upp ett insektshotell. Sedan är det bara att vänta på gästerna. Insektshotellet är indelat i olika rum för att locka till sig olika gäster. I hotellen finns bl.a. kottar, träpinnar med borrade hål och bamburör. Välj helst ett skyddat läge, gärna i öst, så att det får morgonsol. Sätt upp insektshotellet cirka 1–1,5meter från marken, helst i närheten av blommande växter eller träd och gärna nära vatten.
Läs artikeln