Odla egna vindruvor - plantera en vinranka

Visst skulle det vara underbart att kunna skörda egenodlade, söta och goda vindruvor? Det går faktiskt utmärkt, även långt upp i landet då det numera finns sorter härdiga ända upp till zon 5.

Har du köpt en vinranka och ska plantera den är en bra tumregel att plantera i gynnsamt läge. Med ett glasat utrymme som växthus eller uterum optimerar du chanserna för en riklig skörd. Plantor av vindruvor kan du köpa här under vår och sommar. Här får du tipsen för hur du lyckas med odlingen av vindruvor.

När du ska plantera din vinranka är en optimal placering i ett glasat växthus eller uterum, men tänk på att den breder ut sig och kan ta relativt stor plats. I södra Sverige går det också bra på friland, i ett gynnsamt, vindskyddat söderläge med mycket sol, tex mot en husvägg eller vid en pergola. Det är i regel inte vinterkylan som är problemet med frilandsodling utan att vindruvorna behöver en lång och varm sensommar och höst för att hinna mogna.

Plantering av vindruva

Våren är en bra tid att plantera en vinranka, då hinner den etablera sig ordentligt innan vintern kommer. Vinrankor trivs i en väldränerad, lerblandad jord med ett pH-värde på ca 7,0.

Vinrankan ska helst planteras i marken så att rötterna kan söka vatten och näring på djupet, i kruka kan det vara svårt att tillgodose vinrankans krav. Om möjligt, sätt den gärna i nordvästra- eller nordöstra hörnet på växthuset och led rankorna mot söder.

Vindruva 'Zilga' i växthus.

Beskära vinranka

När du ska beskära din vinranka bör du endast behålla en eller två huvudrankor det första året efter plantering och klippa bort resten. Året därpå kan du låta sidoskott växa fram med en druvklase på varje. Nästa år kan plantan bära ytterligare vindruvsklasar. På senhösten eller strax före jul beskärs vinrankan tillbaka hårt, så att endast huvudrankan återstår.

Plantan tappar löven och är i vila under vintern, men saven skjuter tidigt på året och därför bör man inte beskära under våren. Att klippa tillbaka vinet under sommaren går däremot utmärkt.

Skötsel av vindruvor

Gödsla vinrankan måttligt, en liten giva på våren brukar räcka. Vilken gödsel du bör använda varierar på sort så läs skötselrådet för din vinranka för att vara säker. Om du odlar vindruvor i kruka i växthus måste du vara noga med både vattning och tillförsel av näring, optimalt är dock om du kan plantera din vinranka i marken, i växthuset. Det är också viktigt att kunna vädra och skugga plantan om det blir för varmt.

Vindruvor för högre zoner

Det finns vindruvor som klarar frilandsodling långt upp i landet. De kallas staketdruvor eller labruskavin och föredrar en jord med lågt pH-värde, en så kallad surjord, typ blåbärsjord eller rododendronjord.

Tre sorters vindruvor värda att odla:

Labruskavin ’SPULGA’

Vitis (Labrusca-Gruppen) 'Spulga'

  • Härdig i zon 1-5
  • Druvorna är rödvioletta och har en angenäm söt smak, mognar i september-oktober. Självfertil. Rik avkastning.
  • Jordmån: Kemiskt sur jord, väldränerad jord och mullrik jord.

Labruskavin ’SUKRIBE’

Vitis (Labrusca-Gruppen) 'Sukribe'

  • Härdig i zon 1-5
  • Druvorna är gröna, med en lagom sötma, mognar i september. Självfertil. Mycket produktiv.
  • Jordmån: Kemiskt sur jord, väldränerad jord och mullrik jord.

Labruskavin ’ZILGA’

Vitis (Labrusca-Gruppen) 'Zilga'

  • Härdig i zon 1-5
  • Druvorna är blå, lagom söta och med en fin arom, mognar i september. Självfertil. Rik avkastning. Frisk sort.
  • Jordmån: Kemiskt sur jord, väldränerad jord och mullrik jord.