Så gräsmatta på våren

Att så gräsmatta gör man egentligen bäst under sensommar och tidig höst, men du kan också lyckas med vårsådd. Om du sår gräs på våren är det viktigt att du passar noga med vattningen så att de groende gräsfröna inte torkar bort.

Så gräsmatta - förberedelser

När du ska så gräsmatta bör du se till att jorden är fri från flerårigt rotogräs. Grundgödsla med cirka 4-5 kg NPK gödsel per 100 kvm, t ex ett trädgårdsgödsel, som du blandar i matjorden. Gödslar du i efterhand så är det lämpligt med gräsmattegödsel. Vattna efteråt.

Har du lagt ut jord är det viktigt med god återpackning, detta för att gräsmattan ska bli jämn. Ett bra knep är att fottrampa (ej stampa) jorden, efter att du har grovplanerat området. Jämna ut kammarna mellan skoavtrycken med en kratta och därefter genom att dra runt t ex en lastpall med tyngd på. Avsluta med att kratta ut de sista små ojämnheterna och plocka bort jordknutor och sten.

Målet när du ska så gräsamatta är en fast yta med en liten såmylla/såbädd på cirka 1 cm. Inga svackor mitt i gräsmattan, helst ska mattan luta från huset, för bästa avrinning av vatten.

Så gräs på våren - gräsfrön

Gräsfrö finns för alla typer av gräsmatta och sorterna är utvalda för att passa för vårt nordiska klimat. För att gräsfrö ska kunna gro behöver det vara 8-10 plusgrader i jorden, använd gärna en jordtermometer för att vara säker.

Skaka förpackningen med gräsfö för att blanda runt gräsfröerna innan sådd. Dela av ytan du ska så. Tänk i t ex fyra eller sex rutor och dela upp gräsfröet i lika många delar. En liten våg kan vara praktiskt att använda för att dela upp fröerna i lika stora högar. Då får du bättre kontroll på hur mycket gräsfrö som går åt när du ska så din gräsmatta. Använd såmaskin eller sprid för hand. Sprider du för hand kan du också tänka på att kasta ut fröerna från olika håll på jordytan. Räfsa lätt med en lövräfsa (runda stålpinnar) för att mylla ner gräsfröna så de får bra jordkontakt. Alternativt kan du gallervälta efter sådd för att mylla ner fröna.

Undvik att så gräs om det blåser, vinden gör det svårare att få ett jämnt resultat.

Bevattning av nysådd gräsmatta

För snabbaste etablering ska du vattna lite varje dag tills gräset har grott och börjat växa. Det tar cirka tre veckor. Ofta är grundregeln att marken inte får bli torr och du kan behöva täcka området med en fiberduk för att hålla kvar fukten i jorden. Efter den första månaden kan du efterhand öka intervallet mellan bevattningarna. Prova dig fram!

När ska man klippa nysådd gräsmatta?

När gräset är cirka 5-6 cm högt kan du klippa första gången. Klipp aldrig mer än 1/3 av grässtrået längd per tillfälle. Har du en perfekt jämn gräsmatta kan du klippa ner till 20 mm med cylindergräsklippare. Vår rekomendation är dock cirka 30-40 mm klipphöjd, eftersom nästan alla tomter har sättningar och ojämnheter. Har det grott mycket ogräs i jorden kan du klippa lite tidigare, på högre höjd för att kapa ogräset. Du hämmar då dess tillväxt och hjälper samtidigt gräset att konkurrera ut ogräset på egen hand.

Gödsling av nysådd gräsmatta

När ditt nya gräs blivit cirka 5-6 cm högt ska du också gödsla gräsmattan. Använd t ex Blomsterlandets gräsgödsel. Gödsla ytterligare en gång cirka 4-5 veckor efter första gödslingen. Gödsla gärna i samband med att det ska regna och vattna mer för hand om det behövs.