Krukodlat, barrotat eller inkrukat - vad är skillnaden?

Det finns flera olika kvalitetsbegrepp för trädgårdsväxter: krukodlat, barrotat eller inkrukat är några. Men vad betyder de egentligen och vad är det för skillnad?
Krukodlade plantor

Krukodlad planta

En krukodlad planta är en växt som är uppdriven i en kruka och har hunnit rota sig ordentligt i denna. Om du lyfter upp en krukodlad planta ur krukan skall jorden hålla ihop och rötterna vara synliga ut mot krukans kanter – man brukar säga att plantan är ordentligt genomrotad. När du köper en krukodlad planta står det vanligen ”co” på växtetiketten, vilket betyder att växten är ”containerodlad”, alltså uppodlad i ett odlingskärl/kruka.

Den största fördelen med krukodlade plantor är att dessa kan planteras under hela växtsäsongen, dvs även mitt i sommaren, bara du vattnar ordentligt. Vidare blir etableringen snabbare, då växten redan har rotsystemet ”färdigt” i krukan och bara kan fortsätta växa.

När du har köpt en krukodlad planta är det egentligen ingen brådska med att plantera den när du kommer hem. Bara du ser till att vattna ordentligt i krukan finns ingen anledning att stressa med planteringen. Om du vid planteringen ser att rötterna börjat växa runt i cirklar inne i krukan kan du göra några snitt tvärs över med en kniv eller sekatör. På så sätt hjälper du plantan att bilda nya rötter.

Barrotade plantor

Barrotad planta

Med en barrotad växt menar man en uppgrävd planta som har roten bar. Dessa plantor kan du bara plantera när växten är i ”vila”, dvs under vår eller höst. Plantorna levereras ofta nedstuckna i en kruka med torvmull runt rötterna eller i en plastpåse. Vanliga barrotade växter är till exempel rosor och häckplantor.

Fördelen med en barrotad planta är att den blir billig att köpa och att utbudet av sorter ofta är större. Etableringen tar dock något längre tid. En barrotad planta måste ju först etablera rotsystemet på nytt innan den kan börja växa igen. Det är viktigt att plantan förvaras svalt och inte blir liggande innan den planteras.

När du kommer hem med barrotade plantor bör du sätta ner dem i en hink med vatten en stund innan de ska planteras. Se till att rötterna får ordentlig jordkontakt. Packa jorden försiktigt med handen eller foten runt plantans rotsystem allt eftersom du fyller på jord. Vattna rejält efter planteringen och se sedan till att hålla jorden fuktig tills växten rotat sig ordentligt.

Inkrukade plantor

Inkrukad planta

Att en planta är krukpackad innebär att den står packad i en kruka med jord på samma sätt som en krukodlad planta. Skillnaden är att den krukpackade plantan ännu inte hunnit rota sig i krukan. Detta förekommer ibland på våren, då t ex rosor eller barrväxter kan säljas krukpackade. De har då ännu inte hunnit rota sig tillräckligt i krukorna för att få kallas krukodlade.

Att köpa en krukpackad planta får ses som det näst bästa efter att köpa en krukodlad. Plantans kvalitet försämras inte med tiden, så som om den vore barrotad. Det enda som händer med växten om den blir stående länge är att den rotar sig i krukan och med tiden blir krukodlad.

Läs mer om häckväxter

Plantera tujahäck så här

Tuja är en mycket populär häckväxt som snabbt bildar en grön mur runt din trädgård. Plantering och skötsel av en tujahäck, eller thujahäck som det också kan stavas, är egentligen inte svårt, men det är några saker du bör tänka på.

Välja häck och plantera häck – tips och råd

Att plantera en häck är inte svårt, men det finns en del att tänka på när du ska välja vilken typ av häck du vill ha. Vi hjälper dig med några bra frågeställningar.

GuidePlantera häck - gör så här

Att plantera en häck är ett utmärkt sätt att skydda sitt hem från insyn, avgränsa tomten eller skapa rum. Följ våra steg för en enkel plantering av din häck.