Blomsterlandet

Plantera tujahäck så här

Tuja är en mycket populär häckväxt som snabbt bildar en grön mur runt din trädgård. Plantering och skötsel av en tujahäck, eller thujahäck som det också kan stavas, är egentligen inte svårt, men det är några saker du bör tänka på.

Växtplats

Tujor är mycket tåliga och trivs på både soligare och något skuggigare växtplatser. På skuggiga platser får man räkna med en långsammare tillväxt. Växtplatsen bör vara öppen och fri från större träd som konkurrerar om vatten och näring. Håll jorden fri från ogräs 30 cm om vardera sida av häcken de första tre åren för att underlätta etablering.

Tänk på att tujor är känsliga för vägsalt och bör därför inte planteras invid vägar som saltas.

Jord

Jorden bör vara mullrik och väldränerad. Plantorna behöver i och för sig mycket vatten, men tål inte att stå med rötterna blött under vintern. Jordförbättra kompakt eller sandig jord med Blomsterlandets planteringsjord eller blanda själv med torvmull och kogödsel.

Plantering av tuja

  1. Beräkna att det går åt 2 plantor/meter vid planteringen.
  2. Om plantorna är torra vid planteringen är det bra att låta dem stå i en hink med vatten några minuter innan planteringen så att de blir ordentligt genomvattnade i jordklumpen.
  3. Gräv ett planteringsdike som är minst 40 cm djupt och 60 cm brett längs hela den nya häckens sträckning. Blanda den gamla jorden med ny planteringsjord.
  4. Plantera ner plantorna på samma djup som de satt på i krukan när du köpte plantan. Trampa till försiktigt runt rötterna så att plantorna står stadigt.
  5. Efter planteringen är det viktigt att vattna igenom jorden ordentligt. Dels för att plantorna ska få vatten och dels för att jorden ska packa sig ordentligt runt rötterna. Därefter är det viktigt att man fortsätter att vattna ordentligt hela säsongen.

Här hittar du vårt sortiment av olika sorters tuja. Sortimentet kan skilja sig mellan butik och online och finns tillgängligt unde våren.

Skötsel av tujaplantorna

 

Bevattning

Nyckeln till att få tujaplantorna att etablera sig på ett bra sätt är att fortsätta vattna efter planteringen hela den första säsongen och även andra sommaren, om det blir torrt. Det är viktigt att det blir rejält genomvattnat varje gång man vattnar så att vattnet hinner komma ända ner till rötterna. Den gamla regeln som säger att det är bättre att vattna mycket och sällan än lite och ofta gäller verkligen här. Ett system med någon form av droppslang eller fuktslang och bevattningstimer kan vara en bra investering. Se fler lösnigar för droppbevattning här.

Gödsel

Plantorna behöver även få gödsel för att orka växa och utvecklas på ett bra sätt. Använd till exempel trädgårdsgödsel eller kogödsel. Gödsla inte i samband med planteringen utan tidigast någon månad efter planteringen. Därefter är det bra att ge en giva gödsel varje vår och ytterligare någon gång i juni.

Solskydd

Vintergröna plantor är känsligare än andra växter för stark sol under vårvintern, innan marken hunnit tina upp. Nyplanterade plantor är extra känsliga. Därför bör plantorna skuggas med till exempel säckväv under åtminstone de första två vintrarna. Sätt upp väven i januari och låt den sitta kvar tills marken tinat upp och plantorna åter kan tillgodogöra sig vattnet i marken. Här hittar du olika typer av dukar och väv.

Klippa din häck

Tujor kan klippas antingen tidigt på våren eller under sensommaren (augusti). Klipp sidorna på häcken allt eftersom den växer, men avvakta med att klippa topparna till dess att du är nöjd med häckens höjd. Få en snygg häck med en bra häcksax.

Lyckas med din tujahäck

Produktbild på P-Jord

P-Jord

Produktbild på Trädgårdsgödsel Blomsterlandet

Trädgårdsgödsel Blomsterlandet

Produktbild på Droppslang Nyby

Droppslang Nyby

Produktbild på Droppbevattningssystem EcoAqua S12

Droppbevattningssystem EcoAqua S12

1 299:-

Produktbild på Bevattningstimer

Bevattningstimer

Produktbild på Juteväv Blomsterlandet

Juteväv Blomsterlandet

Produktbild på Fiberduk  Blomsterlandet

Fiberduk Blomsterlandet

Från 79,90

Produktbild på Häcksax ComfortCut 50/18 V P4A, Komplett set

Häcksax ComfortCut 50/18 V P4A, Komplett set

2 099:-

Läs mer om häckar och vintergröna växter

Barrotade häckplantor, krukodlad häck eller häck i kruka - vad är skillnaden?

Det finns flera olika kvalitetsbegrepp för trädgårdsväxter: barrotat, krukodlat, häck i kruka eller inkrukat är några. Men vad betyder de egentligen och vad är det för skillnad?

Skapa rum i trädgården med en häck

Häckar är de härligaste avgränsningar du kan ha i trädgården. Vid tomtgränsen förstås, men också för att dela av och skapa rum. En häck kan vara spikrak eller bölja fram i mjuka vågor. Den kan rentav svänga runt och förvandlas till berså.

GuideVintergrönt - plantera vintergröna växter och buskar

Skapa en vintergrön plats i din trädgård. Dina vintergröna växter och buskar skall stå på samma plats i många år, då är det viktigt att välja rätt från början. Följ våra tips till hur du lyckas med planteringen.