Guide

Vintergrönt - plantera vintergröna växter och buskar

Skapa en vintergrön plats i din trädgård. Dina vintergröna växter och buskar skall stå på samma plats i många år, då är det viktigt att välja rätt från början. Följ våra tips till hur du lyckas med planteringen.

Vilken typ av vintergröna växter och buskar du väljer att plantera handlar både om personlig smak, vad som passar till din trädgård och självklart också vilken zon du bor i. Men planteringsråden är samma för de allra flesta.

Plantera vintergrönt steg-för-steg

 

Steg 1:

Bearbeta jorden väl innan du planterar dina vintergröna växter eller buskar, och se till att den är fri från ogräs.
Vattna igenom jorden väl innan du planterar. Låt plantan dra vatten i en hink med vatten, medan du gräver planteringsgropen. Gropen bör vara 40 cm djup och 60 cm bred.

Steg 2:

Luckra upp jordklumpen lite så att rötterna kan leta sig ut. Sätt ner plantan i gropen så att övre delen av jordklumpen kommer i nivå eller något under jordytan.

Fyll på med jord.

Steg 3:

Fyll på med resten av jorden.

Steg 4:

Tryck till så att växten står stadigt.

Vattna igen.

Nu är du klar med planteringen av dina vintergröna växter eller buskar. Se fram emot en härligt säsong med vintergrönt i trädgården.

Jord till vintergröna växter och buskar

Jorden bör vara väldränerad och lätt mullrik. Jordförbättra gärna med torv, barkmull, kompost eller Blomsterlandets planteringsjord om du har sandig eller väldigt lerig jord. Torr torv fuktas väl innan den blandas i.

Skötsel av vintergröna buskar och växter

Vattna rejält under torra perioder, speciellt under första året, då växten etablerar sig. Täck med fiberduk i februari-mars. Om inte tjälen har gått ur marken och det är soligt, riskerar växtens blad/barr att torka och bli bruna. Håll jordytan öppen runt växten åtminstonde det första året, eftersom ogräs och gräs tar mycket näring.

Gödsel till vintergrönt

Var sparsam med gödsel. Se respektive växtgrupp.

Beskärning av vintergröna buskar

Beskär dina vintergröna buskar och växter vid behov i april och augusti. Tänk på att inte klippa de sorter som har genomgående stam, som exempelvis en tujahäck, förrän de har nått önskad höjd.