Guide

Vintergröna växter- plantera så här

Dina vintergröna växter skall stå på samma plats i många år, då är det viktigt att välja rätt från början. Följ våra tips till hur du lyckas med planteringen.

Vilken typ av vintergröna växter du väljer att plantera handlar både om personlig smak, vad som passar till din trädgård och självklart också vilken zon du bor i. Men planteringsråden är samma för de allra flesta.

Steg 1:

Bearbeta jorden väl innan du planterar, och se till att den är fri från ogräs.
Vattna igenom jorden väl innan du planterar. Låt plantan dra vatten i en hink med vatten, medan du gräver planteringsgropen. Gropen bör vara 40 cm djup och 60 cm bred.

Steg 2:

Luckra upp jordklumpen lite så att rötterna kan leta sig ut. Sätt ner plantan i gropen så att övre delen av jordklumpen kommer i nivå eller något under jordytan.

Fyll på med jord.

Steg 3:

Fyll på med resten av jorden.

Steg 4:

Tryck till så att växten står stadigt.

Vattna igen.

Jord

Jorden bör vara väldränerad och lätt mullrik. Jordförbättra gärna med torv, barkmull, kompost eller Blomsterlandets planteringsjord om du har sandig eller väldigt lerig jord. Torr torv fuktas väl innan den blandas i.

Skötsel

Vattna rejält under torra perioder, speciellt under första året, då växten etablerar sig. Täck med fiberduk i februari-mars. Om inte tjälen har gått ur marken och det är soligt, riskerar växtens blad/barr att torka och bli bruna. Håll jordytan öppen runt växten åtminstonde det första året, eftersom ogräs och gräs tar mycket näring.

Gödsling

Var sparsam med gödsel. Se respektive växtgrupp.

Beskärning

Vid behov i april och augusti. Tänk på att inte klippa de sorter som har genomgående stam förrän de har nått önskad höjd.

Köp barrväxter online

Barrväxter

Vintergröna buskar och träd till din trädgård

Lyckas med dina vintergröna buskar

Produktbild på Fuktslang Gardena

Fuktslang Gardena

Produktbild på Sprinklerslang Gardena

Sprinklerslang Gardena

Produktbild på Juteväv Blomsterlandet

Juteväv Blomsterlandet

Produktbild på Växtskydd fiberduk Blomsterlandet

Växtskydd fiberduk Blomsterlandet

Från 49,90

Produktbild på P-Jord
2 för 140:-

P-Jord

Produktbild på Barkmull Blomsterlandet

Barkmull Blomsterlandet

Produktbild på Handske comfort

Handske comfort

Läs mer om häckväxter och vintergrönt

Krukodlat, barrotat eller inkrukat - vad är skillnaden?

Det finns flera olika kvalitetsbegrepp för trädgårdsväxter: krukodlat, barrotat eller inkrukat är några. Men vad betyder de egentligen och vad är det för skillnad?

Plantera tujahäck så här

Tuja är en mycket populär häckväxt som snabbt bildar en grön mur runt din trädgård. Plantering och skötsel av en tujahäck, eller thujahäck som det också kan stavas, är egentligen inte svårt, men det är några saker du bör tänka på.

Skapa rum i trädgården med en häck

Häckar är de härligaste avgränsningar du kan ha i trädgården. Vid tomtgränsen förstås, men också för att dela av och skapa rum. En häck kan vara spikrak eller bölja fram i mjuka vågor. Den kan rentav svänga runt och förvandlas till berså.