Guide

Plantera häck - gör så här

Att plantera en häck är ett utmärkt sätt att skydda sitt hem från insyn, avgränsa tomten eller skapa rum. Följ våra steg för en enkel plantering av din häck.

Steg 1:

Förbered planteringen genom att gräva ett planteringsdike där du tänkt anlägga din häck. Se till att eventuellt gräs eller annan växtlighet gallras bort. Diket bör vara minst 40 cm djupt och 60 cm brett. Blanda upp den befintliga jorden med ny planteringsjord och återfyll ditt dike. Låt plantorna stå i en hink med vatten en stund innan du planterar.

Steg 2:

Du kan nu enkelt gräva en ny grop i ditt dike och sätt i häckplantan, ca 40 cm djup. Börja med nästa grop och lägg jorden runt plantans rötter i den första gropen o.s.v. På så sätt slipper man flytta jorden 2 gånger. Om du använder en riktlina när du ska plantera häck, säkerställer du att häcken kommer stå i en rak linje.

Steg 3:

Sätt ner plantan så att övre delen av jordklumpen hamnar något under jordytan. Är det barrotade plantor, se till att jorden kommer en bit upp på stammen.

Fler tips för barrotade häckplantor

Med en barrotad växt menar man en uppgrävd planta som har roten bar. Dessa plantor kan du bara plantera när växten är i ”vila”, det vill säga under vår eller höst. Plantorna levereras ofta nedstuckna i en kruka med torvmull runt rötterna eller i en plastpåse.

Barrotade plantor är ett billigare alternativ men etableringen tar dock något längre tid. En barrotad planta måste först etablera rotsystemet på nytt innan den kan börja växa igen. Det är viktigt att plantan förvaras svalt och inte blir liggande innan den planteras.

Innan plantering av dina barrotade plantor bör du sätta ner dem i en hink med vatten. Se till att rötterna får ordentlig jordkontakt när du planterar. Packa jorden försiktigt med handen eller foten runt plantans rotsystem allt eftersom du fyller på jord. Vattna rejält efter planteringen och se sedan till att hålla jorden fuktig tills växten rotat sig ordentligt.

Steg 4:

Fyll på med resten av jorden. Tryck till jorden ordentligt med foten så att plantorna står stadigt.

Glöm inte att vattna rejält!

Använd gärna någon form av bevattningssystem som ger de nyplanterade häckplantorna en jämn vattning första säsongen. Titta efter droppslang, fuktslang, sprinklerslang eller liknande för att underlätta skötseln i början.

Lyckas med din häckplantering

Mer tips för din häckplantering

Plantera tujahäck så här

Tuja är en mycket populär häckväxt som snabbt bildar en grön mur runt din trädgård. Plantering och skötsel av en tujahäck, eller thujahäck som det också kan stavas, är egentligen inte svårt, men det är några saker du bör tänka på.

Välja häck och plantera häck – tips och råd

Att plantera en häck är inte svårt, men det finns en del att tänka på när det kommer till att välja häck, och vilken häck som är bäst just för dig. Vi hjälper dig med några bra frågeställningar.

Skapa rum i trädgården med en häck

Häckar är de härligaste avgränsningar du kan ha i trädgården. Vid tomtgränsen förstås, men också för att dela av och skapa rum. En häck kan vara spikrak eller bölja fram i mjuka vågor. Den kan rentav svänga runt och förvandlas till berså.