Vintergröna klätterväxter

Vintergröna klätterväxter skapar en inbjudande, frodig utemiljö också under vinterhalvåret. Välj bland dessa odlingsvärda sorter för lättskött året-runt grönska och vacker inramning på balkongen eller i trädgården.

Om du vill skapa en frodig vintermiljö i din trädgård eller på balkongen, är vintergröna klätterväxter ett smart val. Vintergröna klätterväxter är i regel lättskötta och ger trevlig grönska för liten arbetsinsats. På balkongen är de en stor tillgång, de ramar in och ger insynsskydd året om. Spaljéer och pergolas med vintergröna klätterväxter kan också bli trevliga inslag i en annars vintervissen trädgård.

De flesta vintergröna slingerväxterna har ganska långsam tillväxt i början. Ha tålamod och ge kväverik gödsel under försommaren, så sätter de bättre fart. Flera av dessa arter, som murgröna, vintertry och benved, kan även användas som marktäckare – supersnyggt tillsammans med vårblommande lökväxter.

Kombinera det vintergröna med en blommande kättrare, som klematis eller kaprifol, för att få extra effekt sommartid. På vintern, när det är som mörkast, kan du göra grönskan extra stämningsfull med en ljusslinga.

Kombinera flera vintergröna klättrare för en livfull grönska. Här järnek, klätterhortensia, benved, buxbom och japansk vinterrosling. Röd bergklematis pryder under försommaren. Foto: Iverde.

Vintergröna klätterväxter för skugga

Med frodiga klättrare förvandlas den skuggiga platsen till en grönskande tillgång. Det kan vara en tråkig mur, planket vid entrén eller husets norrgavel. Dessa arter trivs också på en ljus plats.


Järnek, Ilex

Blanka, eliptiska, vackra blad med vassa, stortaggiga kanter. Lackröda bär som sitter kvar långt in på vintern.
Det finns flera arter och sorter, även brokbladiga. Järnek har skilda han- och honplantor, det är honorna som får bär. Välj en självfertil sort som du bara önskar en planta, annars behövs båda för blomning och bär.

Växtzon 1-5

Järnek ’Silver Queen’ är livfull året om. Foto: Iverde.

Klätterbenved, Euonymus fortunei

Mycket användbar klättrare med blanka, ovala blad. Trivs också som marktäckare.
Finns flera sorter, de med variegerade blad livar upp, men blir inte lika höga som helgröna sorter. Läs mer om sorterna klätterbendved Dan's delight, klätterbenved Harlequin, klätterbenved Minimus, klätterbenved Emerald Gaiety och klätterbenved Silver carpet.

Växtzon 1-5

Klätterbenved är användbar – de variegerade sorterna som ’Emerald ’n’ Gold’ skimrar extra på en skuggig plats.

Klätterhortensia, Hydrangea anomala subsp. petiolaris

Klätterhortensia är egentligen inte vintergrön, men vacker en så stor del av året att den ändå platsar i detta sällskap. Robust och grönskar mycket tidigt. Stora, vita blomställningar pryder under sommaren. På hösten blir bladen vackert gula och de torkade blomställningarna sitter kvar och pryder hela vintern, liksom det knotiga, koppartonade grenverket. Kan klättra upp till tre meter.

Växtzon 1-4.

Klätterhortensia har ett stort skönhetsvärde hela året. En robust klättrare som ändrar karaktär under året. Foto: Iverde.

Murgröna, Hedera helix

En fantastisk robust klättrare och marktäckare som också hör hemma i vår vilda natur.
Undvik murgröna på husfasad med puts, då murgrönans sugkoppar kan dra med sig och förstöra underlaget.
Det finns flera spännande sorter av murgröna, de med variegerade blad och silvriga nerver ger ett extra livfullt intryck. Läs mer om olika sorters murgröna som också är e-planta: Grafik, Huldra och Hymn.

Växtzon 1-4

Murgröna hör till våra mest användbara klättrare. Trivs i sol och skugga, snygg hela året och funkar också fint som marktäckare.

Vintertry, Lonicera henryi

Trevlig och tålig klättrare som också är en utmärkt marktäckare. Vintertry kan slingra sig upp till tre meters höjd. Blommar, men med ganska oansenliga, rosaorange blommor.

Växtzon 1-2

Vintertry är en tålig klättrare som får vackra, blådaggiga bär.

Vintergröna klätterväxter för sol

De flesta skuggtåliga klättrare trivs också på den ljusa platsen. Men dessa arter kräver soligt läge för att riktigt prunka och ge fin blomning.

Eldtorn, Pyracantha coccinea

Eldtorn är en spännande buske som kan användas både som marktäckare och klättrare. Generös försommarblomning i vitt, under hösten dignar sedan eldtornet av vackra bär som uppskattas av fåglar.
Får också sprakande, vacker höstfärg. Vintergrön i milda trakter.

Växtzon 1-4

Eldtorn översållas av bär under hela hösten.

Japansk buskrosling, Pieris japonica

En trevlig buske som odlad mot en vägg uppför sig som en klätterväxt. Nya skott hos japansk buskrosling är snyggt rödflammiga. Blommar under försommaren. Tillhör ljungväxterna och trivs i sur jord.

Växtzon 1-2

De nya skotten hos japansk buskrosling har en dekorativ, röd färg.

Mahonia, Mahonia aquifolium

Lackgröna, eliptiska blad med taggiga kanter. Vacker, gul vårblomning som följs av daggblå bär som kan avnjutas som sylt. Mahonia kallas ibland för Nordens mimosa.

Växtzon 1-5

Mahonia kallas Nordens mimosa tack vare de solgula, honungsdoftande blommorna.

Vintergrön kaprifol, Lonicera sempervirens

Spännande klättrare som blommar med rosaröda, rörformade blommor i klasar under sommaren. Ovanlig på våra breddgrader och i våra trädgårdsbutiker men skulle säkert kunna odlas i milda trakter med vintertäckning av marken.

Växtzon 1

Den vintergröna kaprifolens röda blommor pollineras av fjärilar. Foto: Iverde

Vinterjasmin, Jasminum nudiflorum

Blommar sensationellt och överdådigt med klargula blommor under vintern/tidiga våren. Planterar du vinterjasmin mot en solig vägg kan du få extra tidig blomning. Fyrkantiga, veka, vintergröna stjälkar som behöver bindas upp.

Växtzon 2

Det är en sensation när vinterjasminen sprider sina solgula strålar mitt i vintern. Foto: Iverde.

Vinterklematis, Clematis armandii

Sirligt, frodigt växtsätt med blanka, lansettformade blad. Blommar med skyar av små vita, doftande stjärnlika blommor under senvår/försommar. Vinterklematisen är dessvärre känslig för stränga vintrar och bör endast planteras i landets södra delar. 

Växtzon 1 (täck marken runt rötterna vintertid)

Vinterklematis är en liten utmaning som fordrar vintertäckning. Men belöningen är stor med en sky av vita blommor och vackra, blanka blad.