Guide

Att odla kryddor - gör så här

Att odla kryddväxter för dofternas skull är ett skäl, att odla dem för smakens ett annat.

Ett kryddland kan se ut på många sätt. Har du inte möjlighet att odla på friland går det lika bra att odla i kruka. Fördelen med krukodling är att du kan ställa den i närheten av köket eller grillen så att du snabbt kommer åt ditt kryddförråd. Att du dessutom kan känna dofterna när du går förbi, enbart genom att stryka dem med handen är bara en bonus

En del kryddor är ettåriga och kan sås direkt på växtplatsen, eller köps förodlade och planteras ut. De perenna (fleråriga) planterar du som färdiga plantor från kruka. 
Det viktigaste när du odlar kryddväxter oavsett om du väljer att anlägga en kryddgård med raka rutor, odla kryddorna i blomsterrabatten, bland grönsakerna, i pallkrage eller odla i krukor är att välja en solig plats. 


Plantera ut kryddorna i maj-juni, när risken för frost är över. De perenna kryddorna klipps ner på våren.

Att odla på friland

Steg 1:

Ta loss plastkrukan från plantan och sätt ner i jorden, (plantera gärna i ny jord t ex Hasselfors Örtjord).

Steg 2:

Tryck till runt om plantan och vattna rejält.


Steg 3:

Tillför gärna hönsgödsel vid plantering, och sedan ca en gång per månad. Tänk på att inte gödsla för kraftigt, då växer de för fort och smakar mindre.

Att odla i kruka

Steg 1:

Välj en kruka med hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.

Lägg ett lager med lecakulor i botten och fyll på med jord.

Steg 2:

Sätt ner plantan, fyll upp med jord och tryck till runt om plantan. Vattna rejält.

Det som skiljer sig när man odlar i kruka är att man måste vattna oftare. Dessutom kan du ta in krukan för vinterförvaring om det är en perenn.

Lycka till med din kryddodling.