Agapantus - Afrikas blå lilja - stolt och vacker

Med blommor i form av luftiga bollar i blått eller vitt skapar den genast en känsla av varmare breddgrader. Sommarblomman Afrikas blå lilja hittas under flera olika namn, som Kärlekslilja eller Agapantus.

Agapantus älskar sol och stillhet

Ställ gärna krukan i ett soligt läge. Den kommer ursprungligen från Sydafrika och älskar sol men skydda den gärna mot blåst. 

Blommorna växer i bollform på långa stänglar som reser sig upp ur bladverket, och finns i olika blå nyanser och även i vitt.

Vattningen är viktig. Se till att jorden i sommarkrukorna utomhus inte torkar och att den i vinterkrukor inte får för mycket vatten i sitt svala övervintringsrum. I övrigt är växten mycket lättskött och du kommer att få stor glädje av den under många, många år framöver. Även hållbar som snittblomma.

Står gärna trångt

Kärlekslilja vill växa ganska trångt, så välj en kruka som bara är något större när du planterar om den. När du tycker att tuvorna blir för stora och krukan håller på att sprängas, kan du dela växten och plantera om den. Det burkar behövas vart tredje till fjärde år. Se till att välja en kruka med rejäla bottenhål för dräneringens skull.

Fröställningarna är i sig dekorativa, men går bra att klippa bort, om du vill undvika att plantan lägger onödig kraft och energi på att utveckla frön. Annars går det förstås att ta frön.

Övervintra Agapantus - Kärlekslilja - Afrikas blå lilja

Innan nätterna blir kalla på hösten tar du in kärleksliljan och placerar den i ett rum som är frostfritt, idealiskt är omkring 5-8 grader. Till våren lyfter du ut krukan igen. De allra flesta kärleksliljor behöver ljus under sin vintervila, men det finns lövfällande varianter som kan stå mörkt, exempelvis ’Navy Blue’.

Köp Agapantus online

Produktbild på Afrikas blå lilja

Afrikas blå lilja

Vacker sort som får blå, små blommor som sitter ihop som bollar på höga stänglar.

Sommarkänsla med blommande krukor

InspirationSkapa en medelhavsoas hemma hos dig

Sommar, sol och semester. Det är nog vad många av oss förknippar Medelhavet med. Men tänk också på smakerna, dofterna och färgerna. Med hjälp av rätt växter skapar du medelhavskänsla hemma på din altan eller balkong.

Jätteverbena - sensommarens primmadonna

Jätteverbena, Verbena bonariensis, har blivit en av de trendigaste och mest omtyckta sommarblommorna.

Blå toner på sommarens blommor

Blå himmel och blått hav hör sommaren till men varför inte skapa en klarblå känsla i trädgården, på altanen eller balkongen?