Medelhavsväxter - fånga smakerna

Medelhavet smakar av söta tomater, syrliga citroner och matiga örter. Låt Medelhavets smaker sätta krydda på din trädgård.

Kryddor

Att ha en örtagård är närmast ett måste för den som vill anlägga en medelhavsträdgård, men den måste inte vara så stor och går utmärkt att få till i kruka, för dig som vill ha kryddorna nära kök och grill. Oregano, mynta och citronmeliss lär ättodlade i stora delar av landet. Det är perenner som återkommer år efter år. Härdiga i de varmare delarna av landet är också timjan, dragon och salvia.

Komplettera med några mer exotiska örter i kruka såsom rosmarin, citronverbena och lager samt ettåriga örter. Basilika, gurkört, mejram, dill och koriander börjar om på nytt varje år. Persilja är tvåårig, men bör sås eller planteras varje år för att hålla sig fräsch hela säsongen. Och lägg gärna till några växter som både blommar och är ätbara såsom lavendel, kantnepeta, anisisop och ringblomma.

Rosmarin i kruka.

Grönsaker

Middagen är förstås inte komplett utan grönsaker. Kring Medelhavet frossar man i alla slags grönsaker, men särskilt viktiga är tomat, squash, paprika, chili och aubergine. Alla dessa hittar du både som frö och som uppdrivna småplantor, färdiga att plantera. Smidigt och gott. Och glöm för all del inte vitlöken.

I växthus eller uterum

Har du växthus eller uterum, alternativt en inglasad balkong, är det en förmån att kunna frossa i dessa godsaker. Då kan du även våga dig på att odla vindruvor, melon och kapkrusbär (Physalis) samt paprika och chili. Även i krukor mot en södervägg hinner frilandstomaterna mogna under en normal svensk sommar. Komplettera också med sallat och bönor av olika slag.

Timjan och rosmarin i kruka.

Citronträd

För dig som vill ha något extra på din medelhavsterrass, är citronträdet ett underbart val. Citron känns verkligen exotiskt, samtidigt som det både doftar och smakar underbart. Sommartid står citronträdet i kruka, men på vintern måste det flyttas inomhus. Har du inget frostfritt inglasat utrymme går det bra med ett ljust fönster i ett rum med hyfsat låg rumstemperatur, 15-16 grader. För nybörjaren är ett bra tips att börja med kalamondin, en citrusfrukt med flirtkulestora frukter som äts med skalet på eller används i matlagningen. En hemmagjord citrusmarmelad smakar helt fantastiskt.

Fikonträd i kruka

Fikon kan odlas i kruka och övervintras frostfritt, men i de varmare delarna av landet även planteras utomhus i ett varmt och vindskyddat läge. Kommer du över ett persikoträd eller aprikosträd så tveka inte att slå till, då dessa också ger en härlig smak av sol och sommar.

I år kanske du firar medelhavssemester hemma?