Medelhavsväxter från Italien

Redan i höstas var våra inköpare på plats hos odlarna på Sicilien för att välja ut de citrus- och olivträd som nu finns i Blomsterlandets butiker. Första leveransen är nu på plats, men vi fyller på med nya växter hela våren.

Tidigt på våren dyker de första medelhavsväxterna upp i våra butiker. Då är utbudet av citrusträd som störst och kvaliteten som allra bäst.

Våra medelhavsväxter kommer från odlingar på Sicilien. Där har de fått växa sig stora för att sedan flytta hem till oss i Sverige. Odlarna på Sicilien är kända för den fina kvaliteten på plantorna och för deras passion och stolthet för sitt yrke. Många av dem har varit odlare i flera generationer.

När du får hem ditt medelhavsträd – gör så här

Citrus och oliv är inte härdiga i Sverige men kan med fördel odlas i krukor utomhus på sommaren och förvaras inomhus över vintern.

När trädet kommer hem till dig, ställ det i ett ljust fönster helst utan värme under, eller på din inglasade och frostfria balkong. Ju svalare växten står desto mindre vatten förbrukar den – den får aldrig torka ut, men inte heller inte stå blöt. I mars-april börjar du ge växten svag dos av flytande näring för medelhavsväxter i vattnet.

Om vädret tillåter kan du börja lyfta ut ditt träd kortare stunder dagtid redan i april. Men var uppmärksam på nattfrosten. Oftast är det mer säkert i maj-juni och då kan du långsamt börja vänja ditt träd vid utelivet och den skarpa vårsolen.

Låt den stå skuggigt i någon vecka och flytta sedan till en lite ljusare plats och sedan till en solig placering. De bränner lätt bladen, liksom vi bränner huden vid plötslig sol. Ta in på natten om det väntas bli minusgrader. Passa gärna på att plantera om växten i en något större kruka i medelhavsjord.

Hösten

När nätterna bli kalla, lyfter du in växten i ljust, frostfritt rum, tar bort näringen och minskar på vattnet i svalt rum.