Lager, laurus nobilis

Man blir lätt förtjust i de vackert, läderartade mörkt gröna bladverket, som dessutom håller sig grönt året om.

Lagerblad är en vacker växt med aromatiska blad. I sydligare länder kan det bli upp till 15 meter högt, men oftast ser man dem som lågväxande buskar.

Lagerblad är goda att ha i matlagningen, skörda dem efterhand. Vill du, så torkar du dem för användning senare, bladen har lång hållbarhet. Bladen är användbara på många sätt till exempel i fonder, marinader, såser, till fiskrätter med mera.

Skötsel

Under sommartid trivs växten ute i ett soligt och varmt läge. Den vill ha rejält med vatten så att hela jordklumpen blir genomvattnad, för att sedan få torka upp lätt till nästa gång.

Övervintring

På vintern förvarar du plantan ljust och svalt, gärna i ett uterum eller liknande. Om du behöver beskära eller vill formklippa växten gör du det tidigt på våren, det avklippta kan användas som sticklingar eller krydda. Vid denna tiden planterar du också om den om det behövs, använd gärna medelhavsjord. Är det en äldre planta du har behöver den inte planteras om speciellt ofta.

Historia

På latin heter växten Laurus nobilis, den sista delen i namnet betyder förnäm eller ädel. Det är av denna växt man gjorde segerkransarna under antiken, och det gör man vid högtidliga cermonier än idag. Den kallas ibland även för Apollos träd från denna tid.