Inspiration

Längtan efter Medelhavet

Skapa en egen oas på din balkong eller altan med olivträd, timjan och citrusträd. Doft och smak av kontinenten är belöningen som räcker hela sommaren.

Längtan till sommaren eller varmare breddgrader är ofta stor hos många av oss, speciellt i slutet av vintern eller början av våren. Varför inte skapa din egen varma oas på altan eller balkong med hjälp av Medelhavets solvarma växter? Fram till dess att temperaturen tillåter att placera ut medelhavsväxterna kan du njuta av dem i ett soligt fönster.

Rosmarin på stam.

Många av de växter vi förknippar med Medelhavet, såsom lavendel, rosmarin och olika citrusväxter odlas just i länderna runt Medelhavet. I sin rätta miljö får plantan växa sig stor och frodig för att sedan flytta till Sverige och hem till oss. Då många av medelhavsväxterna är relativt härdiga kan de klara vintern hos oss, andra mindre tåliga växter såsom olivträd och citrus kan du med fördel vinterförvara på en ljus och sval plats, gärna med en temperatur på runt 10-15 grader. På detta vis trivs dina medelhavsväxter lika bra på din svenska altan som på en italiensk slätt.

Soligt fält med blommande rosmarin.

Olivträd, citrusträd och kryddor i krukor

Du skapar enkelt din egen medelhavsoas på altanen eller balkongen med hjälp av urnor och krukor. Då kan du sedan enkelt flytta in dem när kylan kommer.

Satsa på något eller några större träd som ger höjd och en lummig känsla åt din oas. Varför inte ett olivträd som vajar rofullt i vinden? Något eller några citrusträd är också ett självklart val, sorter med mindre frukter såsom kumquat, kalamondin eller mandarinträd kan vara fina inslag som också bidrar med vackra färger. Att citrusväxternas blommor dessutom doftar underbart gott blir bara ett välkommet inslag vid fikapausen eller vårens lata dagar på altanen.

När du sedan placerat ut dina större växter är det dags att skapa några lägre blickfång. Varför inte samplantera lavendel i en stor kruka? Lavendelns grågröna toner bidrar till ett välkommet lugn och doften för tankarna till Medelhavets varma sommardagar. Pelargoner gör sig fint till dina andra medelhavsväxter och lyser upp med sina vackra blommor.

En eller fler kryddplanteringar är också ett måste! Att ha favoritkryddorna i en plantering nära grillen gör det enkelt att använda dem när de behövs. Fundera på vilka kryddor som är populära hemma hos dig, utgå från dem och låt det bli basen i kryddplanteringen, sedan kan man självklart komplettera med nya spännande kryddor som kanske kan bli nya favoriter med tiden. Rosmarin passar perfekt om du vill skapa en medelhavsoas, för extra medelhavskänsla kan du nypa av en kvist och lägga på grillkolen, så sprider sig en härlig doft sakta över uteplatsen.

Landskap i Italien.

Tips för att skapa ditt eget Medelhav

När du väljer krukor till din Medelhavsoas så tänk på att det skall gå att flytta runt på altanen och sedan flytta in dem för vinterförvaring. Därför kan det vara bra med en lättare kruka då både jorden och plantan i sig kan vara tunga. Med hjälp av en platta på hjul som du placerar under krukan, kan du enkelt flytta runt dina medelhavsplantor, dessutom slipper du märken på altanen eller balkongens golv.

Rosmarin.