Reportage

Toruns tips på torktåliga växter

Kanske är det dags att vänja sig vid mer extremväder och perioder med bevattningsförbud. En som redan är van vid att tänka på detta är Torun Jorde. När hon planerar perennrabatterna för Malmö stad finns varken tid eller resurser att skämma bort plantorna.

Många minns sommaren 2018 som helt fantastisk. Solen och värmen höll i sig länge, länge. För många som hade trädgård var sommaren 2018 oförglömlig. Fast inte på ett positivt sätt. Det var många som fick se sina växter torka bort.

– Omkring 30 procent av våra växter dog. Vi håller fortfarande på med ersättningsplanteringar i sviterna efter 2018, säger Torun Jorde som är sektionschef för serviceförvaltningen i Malmö stad.

Läge för tuffa växter

Numera väljer man sina växter enligt rätt tuffa kriterier.

– De måste vara salttåliga eftersom många rabatter ligger nära gång- och cykelvägar som saltas på vintern. De måste tåla hundkiss eftersom många hundar rastas där. Och så måste de vara torktåliga. Men bara för att en växt klassas som torktålig innebär inte det att det bara är att sätta den i jorden och tro att den ska klara torka från första början.

Torun Jorde

Bevattning är en konst

– När vi säger att en växt är torktålig så menar vi att den tolererar torka väl – men det förutsätter att den är etablerad. Vi räknar med bevattning av våra nya plantor i ett år, sedan ska de klara sig. Vi kör bevattning varannan vecka fram till höstregnen kommer så där i september-oktober, säger Torun och inflikar:

– Det är ett skäl till att höstplantering är så bra. Du behöver inte tänka på vattningen på samma sätt som när du planterar på våren eller sommaren. Gör inte misstaget att tro att det räcker att skvätta lite vatten då och då.

– Bevattning är något av en konst, säger Torun. Hon tipsar om att gräva lite med en spade för att se om vattnet verkligen trängt ner i jorden. I regel behövs mer vatten än man kan tro.

I regel behövs mer vatten än man kan tro

– Använd gärna en vattenspridare, och vattna helst på kvällen eller tidig morgon så inte vattnet avdunstar i värmen, och kör på lågt tryck i minst två timmar.

Det är inte bara det att perennerna som väljs ut av Torun och hennes kollegor ska vara torktåliga. Det finns en dimension till, som minskar antalet sorter att välja bland. I Malmö är det ofta blöta vintrar.

– Ta en omtyckt växt som lammöron. Den är känd för att vara torktålig. Och det stämmer – men den ruttnar lätt bort under vintern. Hur är det då med lavendel och stäppsalvia – är inte de klassiker för torrt läge med sina medelhavsvibbar?

– Absolut. Men för offentliga planteringar gäller en sak till. Vi har i regel inte tid att klippa ner växter och både lavendel och stäppsalvia mår bra av att klippas ner under säsongen.

Odla helt i sand? Ja, det testas nu i Malmö stad. Här planterar Torun barrotade plantor.

Testar att odla i sand

I Malmö har nu Torun och hennes kollegor tagit ytterligare ett steg och testar nu att odla i sand.

– Det funkar jättebra. Det krävs ingen torv eller jord, bara sand. I sanden finns mineraler och näringsämnen som växterna behöver. I sandodling blir bladmassan oftast mindre än vid odling i jord medan blommorna blir som vanligt. Man måste bara tänka på att välja barrotade plantor.

Våriris och allium 'Millenium' , två växter som kan planteras i sand.

Toruns tips på torktåliga favoriter

1. DAGLILJA, Hemerocallis

Vi har över 30 olika sorter i våra planteringar. Funkar bra när den väl etablerat sig.

2. FACKELLILJA, Kniphofia

Arkitektoniskt vacker. Den har klarat sig bra i både vått och torrt.

3. FUNKIA, Hosta

Placerar vi ofta i torr skugga vilket i regel mer ”basic” sorterna klarar, exempelvis 'Halcyon' eller 'Guacamole'.

4. GUL LEJONSVANS, Phlomis russeliana

Helt fantastisk, tycker jag. Blommar i maj med gula blomkransar i våningar, på höga, styva stjälkar. Den tar för sig och det blir inget ogräs där den växer.

5. TRÄDGÅRDSIRIS, Iris Germanica-Gruppen

Finns i många olika färger. Tål full sol och ger fin försommarblomning.

6. BLODNÄVA, Geranium sanguineum

De flesta nävor är inte så torktåliga men blodnävan 'Tiny Monster' är det. Tål full sol och blommar i chockrosa hela perioden maj-oktober och behöver inte klippas ner i säsong.

7. PURPURMEJRAM, Origanum Laevigatum-Gruppen

Här har vi testat lite olika och kommit fram till att purpurmejram 'Herrenhausen' är betydligt tuffare än till exempel kungsmynta 'Compactum'.

8. ÄLVÄXINGSSLÄKTET, Sesleria

Ett gräs som är mycket torktåligt och perfekt bas i rabatten.