Batat - för de vackra bladen

Batat är en härlig bladväxt som passar perfekt som kontrastväxt eller för att lyfta fram andra växter eller för att fylla ut en rabatt.

Fakta om batat

Färger:

Bladen skiftar i många nyanser av ljusgrönt, limefärgat, rött, purpur, bordeaux, rost. Sorten ’Light Green’ har exempelvis ljust gröna blad med röd kan. Det finns batat med både två- och trefärgade blad.

Säsong:

Plantor finns att köpa under hela våren och som sommarplantor.

Växtplats:

Växten blir vackrast, får klarast färger på ljus plats men där solen inte bränner. I halvskugga och vandrade skugga trivs den också. Jorden bör vara näringsrik och lucker och den i lådor och krukor av god kvalitet och genomsläpplig som t ex Blomsterlandets Yrkesodlarjord.

Skötsel av batat:

Håll jorden i krukor och lådor lätt och jämnt fuktig, men övervattna inte. Sätter du batat i rabatten vattar du grundligt efter planteringen och vattnar sedan, om regnet uteblir. Jorden bör inte torka så att plantorna slokar. Gödsla gärna i rabatten före planteringen. Till plantor i krukor och lådor häller du svag dos av Blomsterlandets trädgårdsnäring i vattnet, om inte jorden är långtidsgödslad.

När du har planterat din batat

Batat sköter sig i stort sett själv, kräver varken puts eller ans. Vattna med måtta under regnperioder, då luften är fuktig. Våt jord och fuktig, sval luft kan leda till att växten får ödem, cellförändringar i bladen. Inget farligt, smittar inte, men bladen får fula märken, som inte försvinner.

Till hösten vissnar bladen ner. Innan du kastar bort plantan bör du känna efter, om det finns knölar, ”sötpotatisar”, i jorden. Spara dem inne och plantera ut till våren, för att få nya plantor av batat. Förvara dem i t ex torv, som du fuktar då och då. Knölarna bör inte skrumpna.

Lär dig mer om batat

Batat är nära släkt med sötpotatis och blomman för dagen, som båda är klätterväxter. Genom forskning och förädling i nära samarbete mellan universitet och förädlare i USA har man på batat lyckats att minska rotstorleken och korta in internoderna så att växten i stället för att klättra har ett tätt och kompakt växtsätt.

Batat kan bilda knölar, men trots det nära släktskapet med sötpotatis, bör de inte ätas. Växten odlas enbart som prydnadsväxt. Den är halvt upprättväxande, grenar sig tätt och kan bli stor och omfångsrik. Den bör planteras ihop med lika kraftigväxande för att inte kväva grannen. Den fyller ut mellanrum, ger gruppen struktur. Några plantor av olika sorter tätt ihop på marken bildar ett vackert mönster i härliga färger, kan bli trädgårdens sommarsmycke.

Lycka till med din batat!

Batat, palettblad och stjärnöga.