Campanula - Vackra klockor

Blåklockornas skira blommor för tankarna till svensk sommaräng. De är precis lika fina på fönsterbrädan som i trädgården.

Färg och vårkänsla på fönsterbrädan

En Campanula är lätt att känna igen. De flesta har enkla klockformade blommor men det finns också de med dubbla blommor så fyllda så de ser ut som ballerinakjolar. Blått är den vanligaste färgen men det finns arter som har namnsorter med vita eller rosa blommor.

Flera av de lågvuxna blåklockorna säljs som krukväxter på våren och ger en försmak av den sommar som väntar. De som säljs som krukväxter brukar vara karpaterklocka Campanula carpatica, rivieraklocka Campanula isophylla, änglaklocka Campanula x haylodgensis och makedonisk klocka Campanula formanekiana som också kallas för kronprinsessans klocka.

Fin i krukor och ampel

Den milda blå färgen gör dem lätta att kombinera med olika sommarblommor i blomlådor eller krukor. Det är särskilt fint tillsammans med sommarblommor i olika pastelltoner. Karpaterklocka och stjärnklocka har också ett hängande växtsätt som draperar blomlådans kant eller i en hängande ampel.

På fönsterbrädan vill de stå så ljust som möjligt men inte i för stark sol. De gillar inte att torka ut. Vattna så att jorden håller en lätt och jämn fuktighet utan att för den skull bli för blöt. Tillsätt näring i vattnet en gång per vecka från vår till höst.

Murklocka

Campanula i rabatten

Många av vårens Campanula i kruka är egentligen fleråriga trädgårdsväxter som blommar i juni-juli. Ett tips är att först njuta av dem på fönsterbrädan och sedan plantera ut dem i balkonglådan eller i rabatten så snart risken för nattfrost är över. Då kan du njuta av deras blomning under flera år framöver.

Änglaklockan och makedonisk klocka har däremot svårt att klara svenska vintrar och blir då mer som en utplanteringsväxt. Väljer men karpaterklocka Campanula carpatica, murklocka Campanula portenschlagiana eller stjärnklocka Campanula poscharskyana brukar de kunna klarar svenska vintrar i alla fall i stenpartiet eller på en annan väldränerad plats.

Fler perenna sorter

Tittar man bland perenner för rabatten finns det fler arter att välja bland. Vanliga är toppklocka Campanula glomerata, mjölkklocka Campanula lactiflora och hässleklocka Campanula latifolia. De är också gammaldags torparväxter som passar fint i den romantiska trädgården. För att inte tala om stor blåklocka, Campanula persicifolia, som blommar på svenska torrängar.

Både toppklocka och hässleklocka är riktiga överlevare och sprider sig gärna men på ett trevligt sätt. Många av de högvuxna blåklockorna trivs på de flesta jordar vara de är tillräckligt luftiga. De mer lågvuxna blåklockorna, som karpaterklocka och murklocka, blir bättre på en varm och väldränerad jord.