Gammaldags pelargoner

I väntan på odlingssäsongen och värmen presenterar vi några av våra favoritpelargoner. Dessa för våra tankar till en glasveranda på torpet, visst är de fina?

Vetenskapligt namn:

Pelargonium x hortorum ’Selma’, Pelargonium x hortorum ’Prins Felix’ och Pelargonium x hortorum 'Dronning Ingrid'

Vi har samlat tre sorter under namnet gammaldags pelargoner. De är alla nära besläktade och relativt lika varandra i växtsätt. Sorterna ’Prins Felix’ och ’Selma’ är kanske mindre kända medan sorten ’Dronning Ingrid’ är något av en storfavorit här i Sverige med sina ljusrosa, 'Mårbacka'-lika blomklasar. Samtliga hör de till zonalpelargonen, den kanske största bland alla pelargongrupper. Zonalpelargonen utmärker sig med sitt kraftiga växtsätt och med sina grova grenar. Bladen känns klibbiga av eteriska oljor, som avsöndras och luktar gott vid beröring.

Pelargonium x hortorum ’Selma’

Läs mer om pelargoner

GuideAtt övervintra pelargoner

Om du vill spara dina pelargoner över vintern, slutar du med näringsgivorna på sensommaren och tar in plantan, innan frosten kommer.

Årets pelargon 2022: Calliope L 'Soft Coral'

Årets pelargon är ingen blyg viol. Tvärtom. Årets hedersutnämnande går till en pelargon som med sin storlek, explosivitet och sitt formspråk onekligen tar för sig.

Tre smarta tips till dina pelargoner

Här får du små enkla tips i vardagen som gör att dina pelargoner trivs bättre och som underlättar skötseln. Vattna ampeln utan kladd, ta vara på lecakulorna och plantera i rätt kruka.