Pelargon 'Violino'

Sorten ‘Violino’ blev 2015 utsedd till Årets Pelargon. Den har med sina ljust violetta blommor en unik färgton som tillsammans med de vackert mörkgröna bladen blir något alldeles extra.

Det korrekta vetenskapliga namnet på ‘Violino’ är Pelargonium x hortorum Moonlight-serien ‘Violino’. Det är ett långt namn som berättar att ‘Violino’ är en sort av zonalpelargon från serien Moonlight, som är en serie av pelargoner med mörkt bladverk och blomstjälkar.

Björn Höjrup representerar förädlarledet och han berättar:

– Det har redan tidigare funnits en violettfärgad pelargon som plockades bort ur sortimentet eftersom den inte höll måttet. Det orsakade ett ramaskri hos kunderna som älskade färgen. Man startade därför ett förädlingsprogram för att hitta en ny bättre sort och för ett par år sedan introducerades ‘Violino’. Det är en fantastisk sort med en unik färg på blommorna samtidigt som växtsättet är kompakt och jämnt.

‘Violino’ tillhör precis som ‘Kathy 13’, sorten som fick utmärkelsen Årets Pelargon 2014, serien Moonlight. Björn berättar att just de mörkbladiga pelargonerna generellt är väldigt bra sorter som håller länge, växer fint och sällan får gula blad. De mörka bladen och stjälkarna gör också att effekten av blomningen förstärks eftersom blommorna kontrasterar vackert mot det mörka. De mörkbladiga pelargonerna har länge varit populära i övriga Europa och intresset för dem ökar nu även i Sverige.

– Speciellt med just sorten ‘Violino’ är att den utvecklas väldigt bra även om vi har en regnig och tråkig sommar, säger Björn.

‘Violino’ är perfekt att använda såväl solitärt som i grupp tillsammans med andra sommarblommor och perenner. Den ljusvioletta färgen passar utmärkt att kombinera med pastellfärgade rosa och gula sommarblommor, olika nyanser av vitt samt med purpurbladiga växter.

Placering

‘Violino’ fungerar både ute och inne. På sommaren trivs sorten bäst ute, till exempel på balkongen, altanen eller utanför entrén. Under vinterhalvåret vill den stå på en ljus och sval plats som i glasverandan eller i det inglasade uterummet.

Optimalt för ‘Violino’, liksom de flesta pelargoner, är att stå i ett soligt, varmt och skyddat läge. Pelargoner fungerar också i halvskugga, men blommar då inte lika rikligt.

Jord och näring är viktigt för bästa resultat

Pelargoner i allmänhet föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.

Rik blomning

Blomstänglar som har blommat över bryts av längst nere vid basen där de släpper lätt. Detta gynnar knoppsättningen och ger pelargoner med rik blomning.

Text och översta bilden: Blomsterfrämjandet