Pelargon VIOLINO

Sorten VIOLINO blev 2015 utsedd till Årets Pelargon. Den har med sina ljust violetta blommor en unik färgton som tillsammans med de vackert mörkgröna bladen blir något alldeles extra.

Korrekt vetenskapligt namn är Pelargonium x hortorum VIOLINO. Det är en zonalpelargon från serien Moonlight som kännetecknas av pelargoner med mörkt bladverk och stjälkar.

Björn Höjrup representerar förädlarledet och han berättar:

– Det har redan tidigare funnits en violettfärgad pelargon som plockades bort ur sortimentet eftersom den inte höll måttet. Det orsakade ett ramaskri hos kunderna som älskade färgen. Man startade därför ett förädlingsprogram för att hitta en ny bättre sort och för ett par år sedan introducerades VIOLINO. Det är en fantastisk sort med en unik färg på blommorna samtidigt som växtsättet är kompakt och jämnt.

VIOLINO tillhör serien Moonlight, precis som KATHY ’13 som fick utmärkelsen Årets Pelargon 2014. Björn berättar att just de mörkbladiga pelargonerna generellt är väldigt bra sorter som håller länge, växer fint och sällan får gula blad. De mörka bladen och stjälkarna gör också att effekten av blomningen förstärks eftersom blommorna kontrasterar vackert mot det mörka. De mörkbladiga pelargonerna har länge varit populära i övriga Europa och intresset för dem ökar nu även i Sverige.

– Speciellt med just sorten VIOLINO är att den utvecklas väldigt bra även om vi har en regnig och tråkig sommar, säger Björn.

VIOLINO är perfekt att använda såväl solitärt som i grupp tillsammans med andra sommarblommor och perenner. Den ljusvioletta färgen passar utmärkt att kombinera med pastellfärgade rosa och gula sommarblommor, olika nyanser av vitt samt med purpurbladiga växter.

Placering

VIOLINO fungerar både ute och inne. På sommaren trivs sorten bäst ute, till exempel på balkongen, altanen eller utanför entrén. Under vinterhalvåret vill den stå på en ljus och sval plats som i glasverandan eller i det inglasade uterummet.

Optimalt för VIOLINO, liksom de flesta pelargoner, är att stå i ett soligt, varmt och skyddat läge. Pelargoner fungerar också i halvskugga, men blommar då inte lika rikligt.

Jord och näring är viktigt för bästa resultat

Pelargoner i allmänhet föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.

Rik blomning

Blomstänglar som har blommat över bryts av längst nere vid basen där de släpper lätt. Detta gynnar knoppsättningen och ger pelargoner med rik blomning.

Text och översta bilden: Blomsterfrämjandet