Päronträd MOLTKE ('Grev Moltke')

Pyrus communis

Köp online hos oss
Kraftigväxande sort med utbredd krona. Ger rikliga skördar av stora gula päron. Saftigt och välsmakande fruktkött. Ger bäst skörd i soligt läge. Pollineras av bl. a 'Conference' och 'Bonne Louise'.
Kraftigväxande sort med en utbredd krona. Ger rikliga skördar av stora, gula frukter med röda rostprickar. Fruktköttet är gult, saftigt och välsmakande och utmärkt att använda som bordsfrukt eller i köket. Passar fint att använda i grytor, sylt och chutney men även fin i kakor och desserter. Hållbarheten på frukten är cirka 1 månad. Blir ofta gamla träd som börjar ge skörd ganska sent. Högvuxen sort som tar plats, något att ta i beräkningen vid placering av trädet. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Ger bäst skörd i soliga lägen på näringsrika, väldränerade och lätt fuktighetshållande jordar. De år som kartsättningen är riklig kan trädet behöva kartgallras. Pollineras av bland andra 'Esperens Herre', 'Conference' och 'Bonne Louise'.

Första gången man upptäckte sorten var år 1850 i Thurebyholms trädgård på Själland, Danmark och päronet uppkallades efter Thurebyholms ägare, greve Adam Wilhelm Moltke. Han var inte bara greve utan även Danmarks statsminister under åren 1848-1852.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 2
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord, Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Mognadstid:
Oktober
Fruktförvaring:
Kan förvaras en kortare tid