Balkong- och terrasskalender - mars

Mars kan vara en månad där vi kastas mellan hopp och förtvivlan i vår längtan efter vårens första tecken. Se över vilka frön som kan sås redan nu och plocka fram våren på fönsterbrädan.

Äntligen vår i kalendern, även om det kan vara både snö och kyla i hela landet. Fortsätt odla på fönsterkarmen och förbered för vårens odlingar!

Inglasade uterum och balkonger blir snabbt heta när solen skiner. Vattna övervintrade växter så snart de börjar skjuta nya skott, men bara lite i taget. Plantera om dem i fall de har vuxit ur sina krukor. Ungefär vartannat år behöver perenna växter och buskar ny jord.

Frösådder inomhus behöver daglig tillsyn. Se till att de har tillräckligt med ljus och vattna lagom. Kanske behöver någon omplanteras till större kruka nu? Använd en välgödslad jord vid omplantering.

Vill du dra upp egna växter från frö är mars en bra månad. Det är dags att så till exempel tomater och många sommarblommor. På fröpåsens baksida står lämpliga såmånader. Balkongodlare väntar med fördel till slutet av den rekommenderade perioden. Använd alltid såjord när du sår frö!

Basilika är lätt att odla från frö – och det finns så många goda sorter. Bredså (så tätt) i en kruka med jord och placera ljust och varmt. Håll jorden fuktig. Genom att skörda uppifrån (lämna alltid ett bladpar kvar på varje stjälk) kan du skörda från samma plantor hela säsongen.

Sätt några vitlöksklyftor i en kruka med jord. Håll jorden fuktig. När de börjar växa kan du använda stjälkarnas gröna klipp som smaksättning på maten.

Börja gödsla krukväxterna inomhus med halv dos näring.

Städa balkongen från fjolårets odlingsrester och annat skräp som samlats över vintern. Diska krukor och sopa rent golvet. Avsluta med att göra ett stilleben med penséer och en ljuslykta som du kan njuta av inifrån – och utomhus så snart solen börjar värma.

Känner du någon som har forsythia, körsbärs- eller äppelträd i sin trädgård? Be att få en gren som du kan driva i blom hemma. Eller lyxa till det med en magnoliakvist från blomsterbutiken.

Vill du börja odla i pallkrage så skaffa dem nu. Två på höjden är oftast lagom. Olja in dem om du vill att de ska hålla längre. Välj ut en solig och vindskyddad plats där de ska stå. Här kan du köpa pallkragar online.