Balkong- och terrasskalender – september

Dagarna är kortare, men värmen och sommarkänslan kan med lite tur hänga sig kvar. Välskötta växter gör det trevligare att vistas på balkongen.

I södra delarna av landet är det ofta sommar trots höstmånad i kalendern. Njut av det du kan skörda ännu, som till exempel tomater och chili.

Egna kryddor är guld värda. Så här års har koriander, basilika och persilja ofta tagit slut eller börjat se tråkiga ut. Komplettera din örtagård i kruka inomhus med nya plantor av det som du saknar.

Dra ner på vattningen när dagarna blir svalare så att du inte övervattnar – sjunkande temperaturer gör att behovet av vatten minskar.

Odlar du prydnadsbuskar i kruka är det en perfekt tid att beskära dem nu. Då hinner såren läka fint innan vintern kommer. Vid behov kan du även plantera om dem i ny, större kruka.

Sätt blomsterlök i kruka för att få härlig fägring till våren. Särskilt bra för krukodling lämpar sig tulpaner och narcisser, komplettera gärna med ett lager krokus eller pärlhyacinter i ett särskilt lager högre upp i samma kruka.

Dahlior och begonior är mycket känsliga för frost, till och med en kall vind kan skada dem svårt. Skydda med vindskydd och fiberduk om det varnas för frost.

Vissa sommarblommor ger upp nu – de har helt enkelt gjort sitt för i år. Städa undan visset regelbundet så ser det finare ut och angripna blad riskerar inte heller att smitta övriga växter.

Om kylan hotar att stanna kvar: plocka de sista tomaterna och lägg för eftermogning inomhus och skörda även squash, paprika och andra köldkänsliga grönsaker.

Se över krukväxter som ska flyttas inomhus så att du inte får med bladlöss, fjärilslarver och annan ohyra in.

Fler tips för september

Odla i pallkrageDel 10: Höstplantering

Nu är det dags att skörda de sista grödorna och bädda in pallkragen inför vintern. Men innan dess kan du både så och plantera inför nästa säsong.

Odla i pallkrageDel 9: Härliga skördetider

Nu kommer belöningen efter sommarens sådd och skötsel av pallkragarna – skörden. Lär dig ta hand om grönsakerna på bästa sätt för att få ännu större glädje av grönsakerna.

ReportageVälkomna hösten - trädgårdsmästarens bästa tips för trädgård och kruka

Här kommer trädgårdsmästare Robert Stenboms tips för välkomnande höstkrukor, vinterförvaring av medelhavsväxter och annat som passar att göra när dagarna blir allt kortare.

Bollkrysantemum - en höstfavorit

En enda bollkrysantemum i en snygg kruka är allt som behövs för att piffa upp utanför ytterdörren eller på balkongen. Du får en fin blomsterprakt under hösten när de flesta andra växter slutat blomma. Den tål också en lätt nattfrost.

Höstens gröna trendväxter

Gröna växter är numera ett måste för den inredningsintresserade. Det är ingen tvekan att gröna växter är en trend som är här för att stanna.

GuidePlantera lökar i kruka för vacker vårblomning

Plantera i höst och njut till våren. Här tipsar vi om hur du får en kruka som blommar hela våren, från de allra första små krokusarna i mars till tulpanerna i maj. Gör din egen lasagneplantering!