Balkong- och terrasskalender – september

Dagarna är kortare, men värmen och sommarkänslan kan med lite tur hänga sig kvar. Välskötta växter gör det trevligare att vistas på balkongen.

I södra delarna av landet är det ofta sommar trots höstmånad i kalendern. Njut av det du kan skörda ännu, som till exempel tomater och chili.

Egna kryddor är guld värda. Så här års har koriander, basilika och persilja ofta tagit slut eller börjat se tråkiga ut. Komplettera din örtagård i kruka inomhus med nya plantor av det som du saknar. Kanske prova på att ha en liten hydroponisk odling hemma? Odla dina kryddor i en Harvy-låda.

Dra ner på vattningen när dagarna blir svalare så att du inte övervattnar – sjunkande temperaturer gör att behovet av vatten minskar.

Odlar du prydnadsbuskar i kruka är det en perfekt tid att beskära dem nu. Då hinner såren läka fint innan vintern kommer. Vid behov kan du även plantera om dem i ny, större kruka.

Sätt blomsterlök i kruka för att få härlig fägring till våren. Särskilt bra för krukodling lämpar sig tulpaner och narcisser, komplettera gärna med ett lager krokus eller pärlhyacinter i ett särskilt lager högre upp i samma kruka.

Köp din blomsterlök online

Dahlior och begonior är mycket känsliga för frost, till och med en kall vind kan skada dem svårt. Skydda med vindskydd och fiberduk om det varnas för frost. Här kan du läsa mer om hur du kan vinterförvara din dahlia.

Vissa sommarblommor ger upp nu – de har helt enkelt gjort sitt för i år. Städa undan visset regelbundet så ser det finare ut och angripna blad riskerar inte heller att smitta övriga växter. Plantera en kruka med härlig höstfägring - ljung, murgröna, cyklamen, aster och silvergirland är vackra höstväxter som passar i krukan.

Om kylan hotar att stanna kvar: plocka de sista tomaterna och lägg för eftermogning inomhus och skörda även squash, paprika och andra köldkänsliga grönsaker.

Se över krukväxter som ska flyttas inomhus så att du inte får med bladlöss, fjärilslarver och annan ohyra in.

Fler tips för september

GuideAtt övervintra pelargoner

Om du vill spara dina pelargoner över vintern, slutar du med näringsgivorna på sensommaren och tar in plantan, innan frosten kommer.

GuidePlantera lökar i kruka för vacker vårblomning

Plantera i höst och njut till våren. Här tipsar vi om hur du får en kruka som blommar hela våren, från de allra första små krokusarna i mars till tulpanerna i maj. Gör din egen lasagneplantering!

Bollkrysantemum - en höstfavorit

En enda bollkrysantemum i en snygg kruka är allt som behövs för att piffa upp utanför ytterdörren eller på balkongen. Du får en fin blomsterprakt under hösten när de flesta andra växter slutat blomma. Den tål också en lätt nattfrost.

ReportageVälkomna hösten - trädgårdsmästarens bästa tips för trädgård och kruka

Här kommer trädgårdsmästare Robert Stenboms tips för välkomnande höstkrukor, vinterförvaring av medelhavsväxter och annat som passar att göra när dagarna blir allt kortare.

Övervintra sommarens uteväxter

Är alla mina fina växter slut bara för att sommaren är över? Kan jag spara dem till nästa år? Hur gör jag? Frågorna är många och svar på en del av dem får du här.

GuideDela och vinterförvara dahliaknölar - gör så här

Om du delar knölarna innan du packar dem för vinterförvaring är de också färdiga för plantering när våren kommer och nästa trädgårdssäsong drar igång.

Odla i pallkrageDel 9: Härliga skördetider

Nu kommer belöningen efter sommarens sådd och skötsel av pallkragarna – skörden. Lär dig ta hand om grönsakerna på bästa sätt för att få ännu större glädje av grönsakerna.