Plantera vid trappan

Linda Schilén är trädgårdsmästaren som förespråkar genvägar i trädgården. Här ger hos tips om hur du skapar växtkraft på liten yta - din trappa.

En trappa upp till huset eller kanske ner från altan eller balkong? Många ser trappan som en transportsträcka på väg till något annat. Varför inte dekorera trappan och göra den till en inbjudande och välkomnande plats där man mer än gärna stannar upp och njuter av alla växter?

När du ska styla din trappa bör du börja med en större pjäs, som ett utropstecken som drar blickarna till sig. Vi har valt en pokalformad svart kruka där vi planterat rosenskära och vackert mörkbladig batat. Håll dig sedan till ett fåtal olika sorters krukor som passar i ton, både med varandra och med ditt hus. När du väljer växter bör du tänka på att inte välja växter som blir yviga, får kladdiga blommor eller vassa taggar då en trappa ofta är snäv och man lätt går emot växterna.

Tips från Linda

  • Vill du få barnen att stanna upp i trappan planterar du något spännande eller ätbart. Vi har planterat jordgubbar som dom själva kan plocka men också klöver så att de kan leta efter sin egen fyrklöver.
  • Flaskor med vatten på trappan blir både en vacker dekoration och ett bra redskap då du går förbi och ser att blommorna behöver vatten.
  • Ge din styling en extra dimension med hjälp av doftande växter! Vi har använt både lager och doftpelargon.

Se fler idéer

Så odlar trädgårdsmästaren på balkongen

Balkongen ska rymma mycket - plats att umgås men också en plats för den lilla hemmaodlingen. Trädgårdsmästaren Linda Schilén har några smarta tips för växtkraft på liten yta.

Styla altanen

Vi lät trädgårdsmästaren Linda Schilén inreda en altan, där hon fick i uppdrag att på kort tid skapa en hemtrevlig känsla med växter och krukor. Kort sagt: stor växtkraft på liten yta.

Urban gardening – det nya sättet att odla!

Urban gardening är vad vi på svenska närmast kan översätta med ”stadsnära odling”. Med lite uppfinningsrikedom så går det att hitta många ytor även inne i våra städer där man kan bedriva odling av olika slag.