Styla altanen

Vi lät trädgårdsmästaren Linda Schilén inreda en altan, där hon fick i uppdrag att på kort tid skapa en hemtrevlig känsla med växter och krukor. Kort sagt: stor växtkraft på liten yta.

Börja med att titta på platsen som du vill pryda med växter. Hur är solläget och förutsättningarna? Utgår du från dessa ökar möjligheterna att lyckas. På vår soliga och vindskyddade altan valde vi att skapa en växtplats inspirerad av Medelhavet.

När du inreder ett rum i trädgården med växter och krukor ska du tänka på samma vis som då du inreder inomhus. Välj ett huvudtema som du håller dig till som en röd tråd. Detta ger tydlighet och harmoni till platsen och du kan sedan arbeta med olika höjder på växter och olika sorter, för att ändå skapa en unik och spännande miljö.

Linda tipsar

  • Gruppera krukorna i grupper om 3–4 krukor på din altan, då får du ett lugnare intryck men ändå en bra effekt som synliggör både växter och krukor.
  • Behöver du fylla upp botten av krukan med lecakulor? Lägg dem då i en gammal strumpbyxa som du knyter igen. På så vis kan du enkelt ta upp och spara lecakulorna när säsongen är slut. Det är bara att skölja av knytet och sedan spara i väntan på nästa säsong.
  • Välj blommor som fjärilarna gillar så får du förhoppningsvis besök av dessa vackra och livfulla varelser på din altan. Exempel på sådana blommor är lavendel och stäppsalvia.