Så odlar trädgårdsmästaren på balkongen

Balkongen ska rymma mycket - plats att umgås men också en plats för den lilla hemmaodlingen. Trädgårdsmästaren Linda Schilén har några smarta tips för växtkraft på liten yta.

På balkongen vill vi ofta kunna sitta ner, men också hänföras av växtkraften. En balkong är ofta mycket begränsad i storlek så här bör du välja en inriktning i både färg och vad du vill odla.

Vi har valt en balkong inriktad på köksträdgården, för att på så vis få egenodlade grönsaker och kryddor så nära huset och köket som möjligt. Tänk på att både kryddor och grönsaker växer sig betydligt större under säsongen, så att du planerar för detta redan då du planterar.

Linda tipsar

  • Vill du odla platseffektivt och dessutom på höjden? Stick ner en pinne, t.ex. en bambupinne eller ett armeringsjärn i mitten av en stor kruka (tänk på att förankra pinnen så att den står stadigt). Trä sedan på lerkrukor som du lutar åt olika håll (som visas på bilden). Vips har du en perfekt kryddträdgård!
  • Har du ont om tid men vill ändå odla? Plantera din tomatplanta direkt i en påse med tomatjord, så har du ett färdigt grönsaksland på nolltid.
  • Vill du samplantera kryddor? Tänk då på att placera kryddor som vill ha ungefär lika mycket vatten och sol tillsammans för bästa resultat. Rosmarin och basilika är exempel på kryddor som inte trivs tillsammans.
  • Plantera skuggälskande kryddor längst bak i krukan medan solälskare får stå främst och närmast solen.