Gröna rum - må bra och inred med växter

Krukväxten som en nyckelingrediens i modern inredning har verkligen blivit en faktor att räkna med dom senaste åren. Framför allt växter som skapar ombonade gröna rum.

För de flesta av oss är vardagsrummet hemmets utställningsrum där vi visar upp vår personliga stil. Det är ofta det rum som folk väljer först när det handlar om att sätta sin dekorativa stämpel på ett hem. Förutom att vara ett personligt utrymme där vi kan slappna av är det också ett slags offentligt rum, det rum vi välkomnar andra människor.

Vardagsrummet brukar vara det största rummet i hemmet och passar därför bra för stora växtarrangemang. Ett sådant arrangemang är antingen högt eller oväntat eller så innefattar det era olika typer av växter och krukor.

Gröna och frodiga växter hör hemma i ett kök, kanske för att det ofta är det rum som har en utgång till utomhusmiljö. Du får lätt till det där öppna flödet mellan inne och ute genom att välja växter som tål kökets värme och höga luftfuktighet, till exempel ormbunkar och olika typer av fetbladsväxter.

Den skira brudorkidén kanske inte är en växt man associerar med köket, men den blir elegant på bordet eller köksön.

Våra badrum kan kännas lite kalla och ”hårda”. Det beror ofta på materialet som används, framför allt keramik, sten, metall och glas, för att inte tala om kakel och speglar. Växter kan mjuka upp det hårda intrycket. Välj gärna växter som vajar och rör sig lite när det drar och fläktar. Men tänk på hur ljussinsläppet ser ut, saknas fönster helt kanske det passar bättre med en sidenväxt?

Barnens rum är oftast något vi missar men det går även att lära små barn att ta hand om levande växter. En trevlig och smart idé i dom mindre barnens rum är att placera några små leksaker eller figurer bredvid växterna, så att barnen kan få utlopp för sin fantasi.

Utdrag ur boken Gröna Rum av Ian Drummond och Kara O ́Reilly utgiven av Tukan Förlag.