Blomsterlandet

Hibiskus - för de vackra blommorna

Hibiskus trivs med mycket av både sol, vatten och näring. Det är en tropisk växt, som finner sig tillrätta i vårt inneklimat året om men också blir fin utomhus över sommaren.

Hibiskus är lätt att bli förälskad i - ett vackert bladverk, stora färgstarka blommor och en blomningstid som sträcker sig från vår till höst utan uppehåll. Den kan ställas både inne och ute och älskar sol, och trots att det är en tropisk växt från början så trivs den här hos oss.

Alla hibiskusar som finns i handeln är hybrider, korsningar. Ursprunget är inte säkert. Carl von Linné gav växten dess namn i Species Plantarum år 1753 och kallade den på svenska för rosen från Kina.

Hibiskus finns i flera vackra färger.

Skötsel hibiskus

Hibiskus trivs med mycket av både sol, vatten och näring. Det är en tropisk växt, som finner sig tillrätta i vårt inneklimat året om men också blir fin utomhus över sommaren. För att lättare kunna hålla jorden jämnt fuktig kan du plantera växten i relativt stor kruka. Vid ojämn vattning angriper nämligen både bladlöss, trips och spinn väldigt lätt. I förebyggande syfte kan man prova att sticka ner små pinnar med insektsmedel som finns att köpa i butik.

I blommans foder, den lilla ”fingerborgen” finns lockande nektar. När blomman vissnat, bryter du bort stjälken med fodret, så minskar risken för lusangrepp.

De toppar du skär av växten på våren blir fina sticklingar till nya plantor.

Hibiskus tappar knoppar och blad

Om du ändrar miljön för din hibiskus, till exempel flyttar in den från en plats ute till inne efter sommaren, kan det mycket väl hända att den tappar knoppar och blad. Ibland kan det räcka med att du vänder på krukan du har i fönstret för att den ska fälla knoppar. Oftast så repar den sig efter en period, ha lite tålamod. Men tänk på att den är väldigt känslig för förändringar och försök att flytta den så lite som möjligt.

Övervintra din hibiskus

Till hösten kan du placera växten för vinterförvaring på till exempel ett inglasat uterum, men temperaturen bör inte gå under 12-15°. I rumstemperatur låter du om möjligt växten stå i fönster utan direkt värme under. Duscha bladen ofta eller fukta luften på annat sätt. Blad faller av, men efter beskärning på våren, grönskar växten igen.

Njut av den vackra hibiskusen

Produktbild på Hibiscus, gul

Hibiscus, gul

Produktbild på Hibiskus, orange

Hibiskus, orange

Produktbild på Hibiskus, rosa

Hibiskus, rosa

Produktbild på Hibiskus, vit

Hibiskus, vit

Läs mer

Trillingblomma - Bougainvillea

Fin som krukväxt i ljusa fönster eller utomhus på soliga platser under sommarhalvåret. Den tacksamma växten förgyller din altan eller balkong med sin färgprakt hela sommaren.

Vinterförvara dina medelhavsväxter

Då klimatet i Sverige vintertid inte passar medelhavsväxterna, måste vi försöka kopiera det sydländska vinterklimatet genom att ta in växterna och förvara dem frostfritt, ca 5-10°C under vintern.

Olivträd - Olea europaea

För att din medelhavsträdgård ska bli fulländad behöver du absolut ett eller flera olivträd. Så här får du dem att trivas.