Princettia - höststjärna i romantiska färger

Princettia lyser upp hösten med sina vackra högblad. Den finns i ett helt färgregister från mörkare till ljusare rosa.

Höststjärna Princettia är egentligen en tålig julstjärna som finns till försäljning lite tidigare än övriga julstjärnor. Höststjärnan ser precis som namnet antyder ut som en stjärna. De rosa bladen i stjärnan liknar kronblad, men de är i själva verket något som kallas för högblad. De verkliga blommorna är små och gula och sitter i mitten av högbladen.

Stjärnorna finns i mängder av olika rosa nyanser och ibland med ljusa kanter. Det finns även Princettias som är rent vita. De vita eller rosa stjärnorna kontrasterar vackert till bladen, som är mycket mörkt gröna, lite styva och med vackra nervmönster. Växtsättet är mycket kompakt och kraftigt.

Skötselråd

Princettia kan placeras nästan var som helst i rummet men helst inte direkt över ett varmt element eller i direkt drag. Flytta bort blomman om du öppnar ett fönster. För att lyckas bäst med Princettia ska de vattnas med ljummet vatten med en svag dos näring när jorden torkat lätt. Ge den hellre lite för lite än lite för mycket vatten!

Höststjärnan är en trevlig glädjespridare i höstmörkret och den gör sig allra bäst om man ställer några plantor tillsammans, gärna i olika färgtoner, för att få så stor effekt som möjligt.

Använd även som snittblomma

Princettian är också hållbar som snitt och kan med fördel sättas i en liten vas.

Ta till vara på plantan

Efter blomningen kan växten beskäras och planteras om i större kruka. Öka vattenmängden något och häll i svag dos näring. Över sommaren kan plantan sedan stå utomhus och tack vare sin brytvillighet bli en praktfull växt. Den är mycket lättskött.

Källa: Blomsterfrämjandet

Bild: Blomsterfrämjandet/Emilia Ahlgren