Sköna gröna rankor

Letar du efter klängande, klättrande, slingrande eller rankande växter? Här har vi några förslag på rankor som gör sig fint i högra krukor och ampel.

Här har vi valt att fokusera på sköna gröna rankor som kan användas i vackra amplar, i höga ytterkrukor eller som slingrande runt dekorativa spaljéer. Just spaljéer finns i massor av olika former och material och här kan man därför påverka inredningen och skapa olika stilar i fönstren fastän man utgår från samma växtrankor. Det är viktigt att välja varianter som passar till just den önskade växtplatsen för att rankorna ska kunna etablera sig, växa och hålla sig fin under lång tid.

För ljusa norrfönster eller i ett öster/västerfönster passar växter med rankor som murgröna Hedera helix, gullranka Epipremnum pinnatum eller en klätterkalla Philodendron scandens, utmärkt.

Murgröna på båge

Murgröna

Murgrönan finns i en mängd olika sorter med helgröna eller brokbladiga blad i vitt eller gult. Det finns både storbladiga och småbladiga sorter på marknaden och alla fungerar bra både som ampelväxt eller som slingrande på spaljé. Här kan du se flera olika murgröna.

Gullranka med sina långa stjälkar.

Gullranka

Gullrankan har läderartade blad med guldgula strimmor i och är mycket lättskött. Unga plantor passar bäst i ampel medan äldre exemplar är perfekta till en spaljé. Råkar man placera gullrankan för mörkt blir bladen så småningom helt gröna.

Murgröna och slideranka.

Sliderranka

Muehlenbeckia som är dess latinska namn, är en dekorativ liten växt som trivs i kruka inne hela året och i planteringar ute under vår, sommar och höst. De långa rankorna är sega och kan lätt formas och lindas kring stativ. Passar också i ampel. I torr luft duschas bladen ofta. Kan blomma med små, söta blommor.

Köp och läs mer om slideranka. 

Klätterkalla

Klätterkallan får långa rankor med hjärtformade, mörkt gröna, blanka blad och passar bäst att ha i spaljé eller som klättrande runt mossklädda stockar eller liknande. Skulle rankorna bli för långa är det bara att beskära. Är mycket tålig och lättskött.

Lyktranka

Lyktrankan är en lättskött krukväxt med vackra små hjärtformade blad som har en silvrig marmorerad ovansida och en undersida som skiftar i purpur. Rankorna kan hänga fritt från en ampel eller hög ytterkruka alternativt kan man tvinna dem runt en vacker ställning. Lyktrankan trivs i ljusa fönster.