Svärmors tunga – både tålig och trendig

En svärmors tunga har mycket av det som de flesta av oss efterfrågar i en krukväxt. Stilrena, vackra bladformer, lättskött och behöver inte mycket vatten.

Inred med stilrena svärmors tunga

Att svärmors tunga inte är någon nyhet bland krukväxterna kan säkert både mormor och farmor intyga. Förr i tiden var det mycket vanligt att dessa tåliga krukväxter gick i arv från generation till generation. Som alla vet växlar modet snabbare i dagens samhälle och under ett antal år har svärmors tunga varit förpassad från våra hem. Nu har dessa tåliga växter dock tagits fram från gömmorna igen och nästintill fått en stjärnstatus inom den moderna heminredningen. En svärmors tunga passar mycket bra ihop med stilen i de moderna inredningstrenderna och dessa krukväxter förekommer flitigt i tidningarnas heminredningsreportage.

Svärmors tunga - växtens variationer

Svärmors tungan har blad som är långa och svärdsliknande. De sträcker sig uppåt från en bladrosett med grafiska mönster i gula, gröna och silverskimrande nyanser.

Svärmors tunga är en växt med oändlig variationsrikedom. Den finns i alla tänkbara storlekar. Från kompakta miniexemplar som bara är ett par decimeter höga upp till ståtliga plantor på över en meter.

De olika sorterna av svärmors tunga skiljer sig åt även vad gäller färger och mönster på bladen. En del har silverfärgade ränder på tvären, andra gula bladkanter och en del grågröna mönster.

En variant av svärmors tunga som har ett mycket särskilt uttryck är Sanseveria cylindrica. Det är en egen art där bladen är cylindriska och sitter i en vacker solfjädersform.

Skötselråd för svärmors tunga

Svärmors tunga passar den som inte har så mycket tid över till att pyssla om krukväxterna. En mer lättskött och tålig växt än svärmors tunga går knappast att hitta. Dessutom har den luftrenande egenskaper och passar särskilt bra i sovrummet då den omsätter koldioxid till syre nattetid. Den tar också upp mycket formaldehyd, bensen och trikloretylen ur luften.

När det gäller placering av din svärmors tunga så passar den i flera olika lägen. I ett mer soligt fönster blir färgerna lite starkare på bladen, men den tål också mer skugga. Men se upp för den allra starkaste brännande solen som kan skada bladen.

Det värsta du kan göra med din svärmors tunga är att vattna den för mycket. Vattna den gärna rejält, men mycket sällan. Låt den torka ut ordentligt mellan vattningarna.