Det är enkelt att sköta tulpaner – våra bästa råd

Har du också matats med krångliga råd om hur tulpanerna ska skötas? Glöm det. Det är faktiskt väldigt enkelt att ta hand om sina tulpaner. Ingen kan misslyckas!

- Krångla inte till det. Det är min grundregel, säger Erica Dahlqvist, på Blomsterlandets marknadsavdelning.

Tulpanerna dricker mycket vatten och de behöver snittas innan du ställer ner dem i vasen. I övrigt krävs egentligen inte mer.

Du kanske har hört att tulpaner först ska ställas en stund i en vas med knappt något vatten alls för att motverka att de växer sig för långa? Det rådet kan du glömma.

- Hur långa tulpanerna blir handlar inte om hur mycket vatten de får. Tillväxten ligger i vilken sorts tulpan det är. En del växer kraftigare än andra helt enkelt, vilket man märker tydligast i mixade buketter, förklarar Erica Dahlqvist.

Men att behålla förpackningen runt tulpanerna under första timman då? Det ska man väl ändå göra?

- Det beror på vilken stil du vill ha på dina tulpaner. Om du vill ha tennsoldatstulpaner som står i givakt är det en bra idé att låta emballaget sitta kvar en stund. Men om du föredrar tulpaner som får breda ut sig mer går det alldeles utmärkt att befria dem från omslaget med en gång.

Vilken slags näring behöver tulpanerna?

- Du behöver inte tillsätta näring, men det kan ge längre livslängd på dina snittblommor. Tulpanen har fått  näring via sin lök och det räcker en viss tid, säger Erica Dahlqvist.

Behöver jag ställa dem i kylen över natten?

- Visst håller tulpanerna i regel längre om de får stå svalt. Det går bra att ställa dem i kylen om du har plats, eller i ett svalt uterum, i en källare eller liknande.

Det finns drygt ett dussintal odlare i Sverige som tillsammans producerar ca 160 miljoner tulpaner under en säsong. Leta gärna efter Från Sverige-sigillet när du väljer tulpaner. Svenska odlare håller en hög kvalitet på sina tulpaner genom att använda sig av en stor lök som ursprungsmaterial.

För mer information rekommenderar vi tulpanguiden.se.

Skötselråd för tulpaner 2.0:

  • Snitta dina tulpaner med en vass kniv. Du behöver inte krångla till det med sneda snitt, utan rakt av går bra. Undvik sax och sekatör som skadar rören i stjälken på tulpanen och gör att den inte kan dra upp vatten.
  • Fyll på ordentligt med kallt vatten i vasen och fyll på efterhand som vattnet går åt.
  • Behålla eller ta bort emballaget? Båda funkar. Det är upp till dig och beror på hur du vill ha dina tulpaner.

Läs mer

Tulpaner - från lök till snittblomma

Tulpanlöken sitt liv i Holland på de blommande fälten. Följ med på resan våra tulpaner gör, för att hamna i en bukett hemma på ditt köksbord.

GuideAtt driva kvistar i blom

Ett härligt vårtecken är att driva kvistar av vårblommande buskar i blom. Blanda dem i tulpanbuketten eller ställ dem i en egen vas.

Fairtrade – mer än en blomma

När du väljer snittblommor som är märkta med Fairtrade köper du mer än en blomma. Du gör även en insats för bättre villkor för människor i länder med utbredd fattigdom.