Inspiration

Frossa i tulpaner

Möt våren med färgprakt! Blomsterlandets florister ger inspirerande tips om hur tulpaner kan försköna ditt hem.

Charmen med tulpaner är att de är säsongsbundna, man får passa på att frossa i deras färgprakt under de månader de finns tillgängliga.

 

Trendiga tulpaner

Nu ser vi mycket av stora, brokiga, vildvuxna buketter med flera olika typer av blommor, gärna med olika sorters tulpaner när det är säsong. Känslan är lite bohemisk och en härlig blandning av olika pastellfärger. De populära växt- och inredningstrenderna som syns på sociala media gör att många unnar sig mer lyxiga tulpaner som papegojtulpaner och fransiga tulpaner.

Fyll ut med elegans

En tulpanbukett blir extra vacker om man fyller ut den med andra blommor och olika typer av grönt. Vit eller rosa vaxblomma, brudslöja, eukalyptus - finns flera olika sorter. Prova också grenar av äpple, körsbär och trollhassel, blåbärsris och olika frökapslar.

Förläng livet på buketten

Tulpaner kan växa ganska snabbt och de blir lätt längre än de andra blommorna i buketten. Då kan man antingen få låta dem hänga ut över kanten lite. Eller så klipper man upp bindningen och sätter om de olika snittblommorna i andra vaser. Man kan också spara det gröna och de blommor som ser fräscha ut och binda om dem med nya tulpaner.

Skapa en installation

Placera en kruka eller vas i en flätad korg och ställ sedan tulpanerna där i. Blanda några olika vaser och burkar, gärna med fina band kring, och placera en eller flera tulpaner i varje. Olika nivåer och former med färgerna från blommorna skapar en vacker installation. Välj ett ojämnt antal korgar och vaser, då blir känslan lite mer dynamisk.

Fakta om tulpaner

Tulpanens dag firas den 15 januari. De färgglada och krispiga tulpanerna får symbolisera ljusets återkomst och påminner oss om vårens antågande.

Tulpansäsongen börjar i mitten av januari och pågår fram till påsk. Under den perioden konsumerar svenska folket ca 130–140 miljoner tulpaner.

De flesta tulpanlökar odlas i Holland. Sedanääljs de vidare till tulpanodlare över hela världen. Många av tulpanerna som säljs i Sverige har drivits upp av svenska odlare.

Det finns ca 7000 registrerade tulpansorter och dessa delas in i olika grupper, bland annat papegojtulpaner, liljetulpaner, franstulpaner, kejsartulpaner, enkel- och fylldblommiga.

Under första delen av 1600-talet rådde både finanskris och tulpanfeber i Holland. Exklusiva och eftertraktade tulpanlökar blev då föremål för byteshandel. Den mest värdefulla löken var av sorten ’Semper August’ och den hade en röd-vit randig blomma. En enda sådan lök kunde kosta hela 120 000:-. Det kan jämföras med att ett kanalhus i sten var vid samma tid värt ca 40 000:-.

Läs mer

ReportageTulpaner - vår bästa tid är nu

I ljuvliga, färgglada fång lyser de upp våra hem under vintern. Men vet du om vilket handarbete som ligger bakom din vackra bukett?

Tulpaner - från lök till snittblomma

Tulpanlöken sitt liv i Holland på de blommande fälten. Följ med på resan våra tulpaner gör, för att hamna i en bukett hemma på ditt köksbord.

GuideAtt driva kvistar i blom

Ett härligt vårtecken är att driva kvistar av vårblommande buskar i blom. Blanda dem i tulpanbuketten eller ställ dem i en egen vas.