Reportage

Konstgjort som blomstrar - stilexperten Lotta Ahlvar visar vägen

Konstgjorda växter är praktiska i många sammanhang. De tål mörka hörn, de vissnar inte, de kräver ingen skötsel och den nya generationens sidenväxter går knappt att urskilja från äkta. Men de tampas fortfarande med våra förutfattade meningar.

I trendsammanhang har det pratats om de konstgjorda växternas intåg under många år. Den brittiska designgurun Abigail Ahern är en av de stora förespråkarna och använder dem gärna i sina inredningar. På engelska pratar man gärna om ”faux florals” eller ”faux flowers” – begrepp som andas betydligt mer elegans och raffinemang än våra svenska ord.
– Går man internationellt och besöker tjusiga hotell eller modebutiker så har man ofta stora blomsterarrangemang som i många fall består av konstgjorda blommor. Det är förstås väldigt praktiskt. Och har man dessutom vatten i vasen är det nästintill omöjligt att avgöra om buketten består av äkta blommor eller inte, säger Lotta Ahlvar.

Det finns en annan fördel med konstgjorda blommor.
– Jag vill jättegärna ha färska blommor i mitt hem, och helst unna mig riktigt maffiga buketter. Men det blir rätt dyrt i längden. Så varför inte blanda ut buketten med konstgjorda blommor? Dessutom kan du ju välja även blommor som inte är i säsong för tillfället.

Trendanalytikern och designprofilen Lotta Ahlvar
Det är hög tid att plocka in de konstgjorda växterna i finrummet.

Lotta Ahlvar har arbetat med formgivning och omvärldsanalys under hela sin karriär och har ett av Sveriges kanske mest känsliga sinne för trender, även om hon själv värjer sig lite för begrepp som trend och trendspanare.
– Trender tycker jag att man helt kan välja att bortse från. Däremot tycker jag att det finns ett värde i att ha koll på sin omvärld. Jag har alltid varit fascinerad av form, stil och historier och alltid varit intresserad av att förstå sammanhang. Det handlar mycket om att kunna se mönster, säger hon själv.

Formgivning och mode är branscher med mycket internationella kontakter och influenser och Lotta Ahlvar funderar lite över hur det kommer sig att konstgjorda växter inte riktigt haft samma framgång i Sverige som i andra länder. Särskilt med tanke på att vi i Sverige anses vara snabba på att anamma internationella trender och företeelser.
– På det sättet kan jag tycka att vi är lite lustiga i Sverige. Vi anser på något kollektivt sätt att bijouterier är ”fel”, att smycken ”ska” ju bara vara i äkta guld. Och på samma sätt tror jag att vi har ”lärt oss” att tycka att det är fel med konstgjorda växter. Men internationellt sett är sidenväxter jättestort. Och om kändisar som Gwyneth Paltrow har dem, varför skulle inte du och jag också kunna ha det?

Leta gärna inspiration i tjusiga modebutiker, hotell eller restauranger – många arrangemang där består helt eller till delar av konstgjorda blommor.
Har din brudorkidé blommat över? Stoppa ner några konstgjorda blommor i väntan på att de nya blomstänglarna växer till sig.

Svårt att se skillnad

Många har nog en förutfattad uppfattning om konstgjorda växter. Kanske minns man med rysning 80-talets varianter med nyanser i overkligt grönt, med plastiga detaljer och kanske lite solblekta av att ha stått i något sommarstugefönster eller husvagn alldeles för länge. Men idag har man nått betydligt längre och det kan vara svårt även för ett tränat öga att se skillnaden på konstgjort och äkta.

Hon skrattar när hon berättar om en bekant som till och med vattnade sin svärmors konstgjorda krukväxter.
– Visst finns det olika sorters kvalitet även på dagens konstgjorda växter, men de som säljs hos Blomsterlandet är ”top notch”, de håller riktigt hög kvalitet.

Konstgjorda blommor är faktiskt inget modernt påfund. Tvärtom. Redan i det gamla Kina tillverkades sidenblommor och kunskapen har levt kvar i årtusenden, inte minst i modevärlden.
– Att tillverka sidenblommor är en gammal fin hant- verkstradition. Men dagens konstgjorda
material kräver inte lika mycket skötsel för att hålla sig fina. Där har utvecklingen verkligen gått framåt. Och är det inte varje växtälskares dröm att alltid ha något som blommar? Det kan du garanterat med konstgjorda växter.

Lotta tipsar!

  • Blanda konstgjorda tulpaner med exempelvis några kvistar eukalyptus? Doften från färska eukalyptusen ger en påtaglig känsla av något levande.
  • Om du häller vatten i din vas med konstgjorda blommor så blir det ännu svårare att avgöra om buketten är levande eller inte.
  • Var inte rädd att skapa en bukett med dina favoriter, även om de inte är i säsong. Det är ju ändå din smak och ditt hem och du ska välja det du själv tycker om.