Gojibär - Bocktörne

Gojibärsplantan, eller bocktörne som den också kallas är det senaste inom bärtrenden.

Gojibär - ett superbär

Gojibäret är ett riktigt superbär fyllt med vitaminer, mineraler och antioxidanter. I Kina har man odlat gojibär i årtusenden som medicinalväxt. Bären kan både ätas färska och torkas för vintern. Gojibär är gott i t.ex. sallader, musli, i bakning eller som snacks.

Det är en lövfällande buske som har långa, tunna ofta bågböjda grenar med ljus slät bark och talrika tornar. Den blir 2-3 m hög och med tiden lika bred. Tål salta och vindutsatta lägen, salthaltiga jordar och torka. Är lämplig att använda som dynbindare vid kusten och trivs i både sol och halvskugga. Den är anspråkslös avseende kraven på jord och härdig till minst zon 4. Bockörne är en bra växt för bin och kan odlas både i kruka och på friland. Låt den gärna stödjas mot ett staket eller spaljé. Prova gärna sorten ‘Big Lifeberry, som är en förbättrad och kraftigväxande sort med större bär.

Fakta om gojibär

Vetenskapligt namn: Lycium barbarum

Zon: 1-4 (5)

Höjd: 2-3 meter

Växtplats: Soligt-halvskuggigt läge, salttålig, vindtålig. Växer bra på näringsfattiga jordar. Går även att odla i kruka.

Blad/blommor: Bladen är blå-grågröna och lansettlika. Purpurfärgade blommor i juni-juli.

Bär: Gojibär är 1-2 cm långa, äggformade, scharlakansröda bär som mognar mellan augusti och oktober.

Växtsätt: Klättrande buske. Gärna mot ett staket eller spaljé. Gojibär skjuter rotskott.

För optimerad bärskörd: Klipp ner busken på våren i 50-70 cm höjd. Led upp 5-7 nya skott på en vägg, i en spaljé eller liknande. De nya skotten växer kraftigt och sätter blommor och så småningom gojibär, men ganska lite blad. Därför behöver plantan de lägre sittande grenarna med mer blad för att producera tillräckligt med kolhydrater till en riklig produktion av gojibär. Samtidigt sitter gojibären luftigt och soligt på de uppbundna skotten, vilket gynnar utveckling och mognad av gojibär.