Krusbär - lättodlade och mycket bär

Dessa ”stickebär” som man ibland säger tillhör de klassiska svenska trädgårdsbären. Man kan göra väldigt god kräm, sylt, marmelad och chutney på krusbär.

Ribes uva-crispa är namnet på både en buske och på dess bär. Uva betyder druva på latin, crispa betyder krusig, och syftar på att den har bär och krusiga blad.
Krusbär finns som buske eller som dekorativa små träd på stam och blir ca 100-120 cm hög som buske. Du kan plantera krusbär på hösten eller tidigt på våren innan tillväxten börjar.

En riktigt bra och frisk sort är ’Invicta’ med gulgröna bär, men det finns också nya goda sorter med gula och röda krusbär. Se till att du väljer en sort som har god motståndskraft mot mjöldagg.

Växtplats

Soligt och skyddat. Kan även odlas i halvskugga.

Jord

Trivs i lätta och väldränerade jordar. Förbättra jordar som är för leriga eller sandiga genom att blanda i barkmull, planteringsjord eller kompost. Försök håll jorden mullrik och fuktighetshållande. Krusbär kan även växa bra på torrare lägen men då blir bären oftast små och busken blir mer mottaglig för mjöldagg. 

Planteringstid

Krukodlat kan planteras från tidig vår till sen höst.

Vattning

Vattna rejät om sommaren blir torr.

Skötsel av krusbär

För att hindra ogräs och uttorkning är det ett bra tips att täcka jorden runt plantan med täckbark eller dekorationsflis. Dessutom bör busken beskäras med fyra, fem års mellanrum så att du tar bort de äldsta grenarna och släpper fram nya unga skott. Klipp alltid bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Krusbär tål beskärning året om men man bör undvika att beskära på våren när tillväxten satt igång, vänta hellre till efter skörd.