Lyckas med rabarber

Det smakar vår lika mycket vår som syrénerna doftar vår. Rabarber är härligt just för att de skördas så tidigt. Det är lättodlat, och passar till saft, marmelad och paj.

Rabarber är en fantastisk växt som verkligen förtjänar sin plats i trädgården.

Växtplats och plantering

Rabarber trivs bäst på halvskuggig plats i lätt fuktig, näringsrik och mullrik jord, som t.ex. Blomsterlandets Planteringsjord. Planera väl var rabarberplantan ska stå, den breder ut sig och behöver stor plats, minst en kvadratmeter. När den är nyplanterad vill den stå ifred, annars kan den förlora växtkraften. Första året bör man inte ta några stjälkar, andra året skördar man försiktigt och först tredje året kan man ta en stor skörd.

Odla rabarber i kruka

Det går bra att odla rabarber i kruka, men det är viktigt att välja en rejäl kruka med hål i botten.

Näring

Gödsla med kogödsel före plantering och gödsla därefter med kogödsel eller kompost, varje år.

Värt att veta om rabarber

Rabarbern är vad man kallar för kulturväxt. I början av 1600-talet odlades den som medicinalväxt i Europa, men i Kina har den används sedan långt tidigare. Det var först när sockret blev billigare och lättare att få tag på som man började tillaga den. Rabarber i sig är mycket surt och behöver en hel del socker för att bli gott. Ursprungligen är rabarbern en gammal kulturväxt. På Julita gård finns den Nordiska Genbankens referenssamling och där finns ungefär ett 80-tal olika sorter av rabarber.

Rabarber (Rheum rhabarbarum) är en art i familjen slideväxter, vars bladskaft är ätliga. Men kom ihåg att bladen innehåller oxalsyra, och små barn och vuxna som har anlag för njursten ska undvika att äta för mycket rabarber.

Nuförtiden används oftast rabarbern till saft, men det går att göra ljuvlig marmelad, krämer och kompotter av rabarber. Kombinationen jordgubbar och rabarber är lyckad, både i saft och marmelad.

Men rabarbern går också att använda till annat, det finns uppgifter från 1700-talet att man åt rabarberstjälkar tillsammans med lammkött och som vårprimör, råa med salt och peppar. Tidigare användes bladen i matlagning - stjälkarna kastades.

Busenkelt att odla rabarber i kruka

Rabarber funkar fint i kruka. Den kräver inte så mycket. Det blir en fyllig växt till balkongen eller uteplatsen och dessutom kan man äta den.

Björnbär i trädgården

En vild björnbärsbuske är full med taggar men trädgårdssorterna är betydligt snällare. Den ger dig också sötare bär och är en snabbväxande klängväxt.