Maxa bärsäsongen - njut under lång tid

Låt oss säga att du nyss har blivit med trädgård och vill kunna njuta frukt och bär så lång tid som möjligt. Vad ska du börja med? Hur kan du tänka? Blomsterlandets Isabella De Rosso kommer med tips – några av dem passar även dig med balkong.

Isabella De Rosso är inköpare på Blomsterlandet med inriktning mot trädgårdsväxter. Dit hör även fruktträd, bärbuskar, jordgubbsplantor och rabarber. Bara för att nämna några exempel. När man pratar trädgårdsplanering brukar man säga att man ska börja med stommen och dit hör träden. Om du vill skapa en trädgård med frukt och bär gäller samma råd där. Isabella förklarar:

– Det tar tid för alla träd att växa till sig och man ska vara medveten om att det kan ta några säsonger för fruktträd innan de ger skörd. Så börja gärna med fruktträden. Och om du gillar rabarber är det bra att sätta även denna tidigt eftersom rabarber bör få stå någon säsong innan du börjar skörda.

Familjeträd för den lilla trädgården

Tillbaka till fruktträden. Det går förstås att förlänga perioden med skörd genom att välja olika sorters äpplen, exempelvis, som är kända för att ge tidig respektive sen skörd. Men det är långt ifrån alla som har möjlighet eller plats för flera fruktträd i sin trädgård. 

Hur kan man tänka då?

– Om du har en mindre trädgård är ett familjeträd en bra idé. Då får du flera sorters äpple på ett och samma träd som dessutom kan mogna under lite olika perioder, säger Isabella. Sedan har vi förstås bären. Så lyxigt att kunna plocka direkt från busken – oavsett om de ska ätas direkt, bli dagens frukost, kanske en smarrig paj eller sylt. 

Välj både tidiga och sena sorter

– Det är rätt dyrt att köpa färska bär i mataffären men med några jordgubbsplantor, ett par-tre blåbärsbuskar och kanske några hallon kommer du långt. Eller vad du nu gillar. Det kanske snarare är vinbär, krusbär eller havtorn. Välj det som kommer gå åt.

Precis som med äpplen går det att förlänga skördesäsongen genom att välja både tidiga och sena sorter när det gäller bär.  

– Du kan plocka dina egna jordgubbar från i princip hela juni, juli och in i augusti genom att välja både tidiga och sena sorter. Nu finns även vita smultron och jordgubbar som ska få vara i fred för fåglar.

Isabella slår dessutom gärna ett slag för odlade blåbär. Inte nog med att de är enkla att plocka och goda att äta, blommorna är poppis bland pollinatörerna och buskarnas blad får sprakande höstfärger. Flera önskningar i ett.

– Blåbär är väldigt lättskötta, glöm bara inte bort  att de ska planteras i jord för surjordsväxter. Ett  tips är också att sätta några olika sorter. Det brukar  gynna skörden. 

Taggfria björnbär 

Havtorn är en annan personlig favorit, som kommer med syrliga, läckert brandgula bär lite senare på säsongen så där i skarven augusti och in i september. För dig som vill skörda ända till frosten finns en sort hösthallon att hålla utkik efter och föredrar du björnbär går det att få lång säsong även där och rätt sen skörd om du bor i landets södra delar. Och det finns taggfria sorter!

Ytterligare en sak som Isabella gärna tipsar om är märkningen E-planta, eller Elitplanta, som bland annat betyder att de utvalda sorterna har testodlats under längre tid för man ska veta att de klarar svenska odlingsförhållanden, att de är friska och starka. För frukt och bär som får märkningen väger man även in att de är välsmakande. 

Om man vill plocka egna bär men inte har trädgård?  

– Det finns sedan ett tag tillbaka en särskild sorts hallon som är framtagen särskilt för kruka. Smultron, jordgubbar, blåbär och till och med rabarber går också fint att ha i kruka på balkongen. Man ska vara medveten om att växter i kruka är mer utsatta och kräver extra omsorg men ju större kruka, desto bättre förstås. Våga testa!  

– Jordgubbar går även att ha i ampel och det finns dekorativa, rosablommande som kan vara extra kul att ha synliga, säger Isabella De Rosso.

Förläng bärsäsongen med olika sorter

Blåbär från juli till september

Amerikanskt blåbär 'Patriot'
Mognadstid: juli-aug
Zon: 1-4 

Amerikanskt blåbär 'Roxy Blue'
ognadstid: juli-sep
Zon: 1-4 

Amerikanskt blåbär PELLE  E-planta
Mognadstid: aug-sept
Zon: 1-3

Hallon från juli till hösten

Trädgårdshallon 'Mormorshallon'
Mognadstid: juli-aug
Zon: 1-6 

Trädgårdshallon 'Preussen' E-planta
Mognadstid: juli-aug
Zon: 1-5 

Hösthallon'Polka' E-planta
Mognadstid: augusti - kan skördas fram till frosten
Zon: 1-2

Björnbär från juli till oktober

Björnbär 'Loch Tay' E-planta
Mognadstid: juli-sept
Zon: 1-2 (3) 

Flikbjörnbär 'Thornless Evergreen'
Mognadstid: aug-sept
Zon: 1-3 

Björnbär 'Black Satin'
Mognadstid: sep-okt
Zon: 1-3

Rabarber från april till juli

Rabarber 'Victoria' 
Mognadstid: april-juli
Zon: 1-7

Rabarber 'Red Champagne' 
Mognadstid: april-aug
Zon: 1-4 

Rabarber 'Fulton's Strawberry Surprise' 
Mognadstid: maj-juli
Zon: 1-4

Jordgubbar från juni till augusti

Jordgubbe 'Honeoye'
Mognadstid: juni–juli
Zon: 1-5 

Jordgubbe 'Polka'
Mognadstid: juli
Zon: 1-6 

Jordgubbe 'Faith'
Mognadstid: juli–aug
Zon: 1-5

E-planta - provodlade växter för svenskt klimat

E-planta, eller Elitplanta, står för utvalda träd och buskar som passar för svenskt klimat. Flera års urval och provodling sker innan plantorna når dig som konsument. E-plantor är också utvalda för att de är motståndskraftiga mot sjukdomar och dessutom virustestade. Växterna odlas i Sverige hos några av de utvalda  plantskolor som står bakom märkningen.

Läs mer om märkningen