Vårkrokus - vårkänsla inomhus

Tidigt, tidigt sticker de upp sina vassa knoppspetsar ur krukjorden och på båda får du vänta ett bra tag, innan de blommar. Men när de till slut slår ut sina blommor är de oemotståndliga. Då har våren kommit – inomhus!

Vetenskapligt namn: Vårkrokus, Crocus vernus

Fakta om vårkrokus

Ursprung: Vårkrokus kommer ursprungligen från C och Ö Europa. Våriris är korsningar mellan arter från Kaukasus och från Ö Turkiet till Iran.

Blomman: Vårkrokus har förhållandevis stora blommor, sex hylleblad förenade till ett långt rör, de är knubbiga, robusta. Våririsens blommor är späda och spensliga, har hylleblad i dubbel krans och har ytterst tunna kalkblad. De tre inre är ofta upprätta, de tre yttre har en vackert tecknad fläck med kraftigt mönster i avvikande färg. Titta noga!

Bladen: Vårkrokusens blad är jämnbreda, smala och har ofta ett ljust, silvervitt band i mitten. De flesta kommer efter blomningen. Våririsens blad är styva, spetsiga och fyrkantiga i genomskärning. De flesta kommer efter blomningen och blir högre än blomman.

Färger: Ingen av blommorna finns ursprungligen i gult – dock finns numera gula hybrider av vårkrokus. De finns också i vitt, blått och violett i en mängd variationer och nyanser. Våririsens blommor är vita eller från ljusaste till djupaste blått. Fläckarna på kalkbladen är av varierande, ofta starka färger.

Säsong: Båda finns att köpa planterade i kruka från januari till mars, april.

Växtplats: Ställ de små krukorna ljust och svalt, undvik stark sol och direkt värme som från element. Om inte kylan är stark, kan de planteras i större kruka och ställas ut på trappen, där de täcks under kalla nätter eller flyttas in.

Vatten och näring: Håll jorden lätt och jämnt fuktig, den får aldrig stå blöt. Näring behövs inte nu.

Hur du gör sedan: När blomningen till slut är över, ställer du krukorna ljust och svalt, håller jorden lätt fuktig och häller svag dos av Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring i vattnet. Nu sätter irisarnas blad fart, växer och blir längre än blommorna var. När all risk för nattfrost är över och så fort du kan komma ner i jorden, planterar du ut knölarna cirka 8 cm djupt och 5-6 cm mellan dem. Häll lite benmjöl i gropens botten.