Inspiration

En välkomnande entré med maxad höstkänsla

Hon har svårt att motstå växtnyheter, är svag för att maxa intryck och älskar att vi har våra fyra årstider. Det är klart att hösten ska märkas hemma på entrétrappan hos Johanna Svensson.

– Som person är jag allt annat än stilren. Jag gillar lite av allt, och då gärna samtidigt, skrattar Johanna, som till vardags är butikschef på Blomsterlandet i Kalmar.

Det pratas och skrivs en hel del om hur trädgården är en förlängning av hemmet, att man ska följa en stil och liknande. För Johannas del är den 4 000 kvadratmeter stora trädgården i ett villakvarter något annat. Hennes idé – mer eller mindre uttalad – har varit att skapa något av en botanisk trädgård. I den trädgården finns omkring 300 olika växter, och som hon själv uttrycker det ”orealistiskt tätt planterat”. Inte mindre än sex olika sorters persikoträd har fått sin plats på jorden i Johannas jord.

– Ibland känner man att man bara måste ha den där växten, eller testa den där sorten. Trädgården är min livsglädje. Och ibland får jag feeling och låter mig ryckas med. Sedan är jag sådan som vill ha stort och rejält från start. Jag måste erkänna att jag inte riktigt har tålamodet för fröer och sticklingar.

Men tillbaka till krukorna på Johannas trapp. Hur tänker hon där? Krukorna är desamma hela året. Det är innehållet som varierar.

– På min trapp vill jag alltid mötas av något som känns aktuellt för årstiden. Till hösten väljer jag lite murrigare färger. Alunrot är en favorit, med vackra blad som finns i massor av olika färger. Och kål tycker jag är otroligt läckert. Jag gillar att variera höjderna och så vill jag gärna ha något som hänger ner utanför krukkanten. Då är silvernjurvinda ett pålitligt exempel.

Höstplanteringar handlar av naturliga skäl ofta om bladformer och bladfärger. Men det finns utrymme för blommor också.

– Jag vill passa på att slå ett slag för cyklamen, det är verkligen en växt som är på frammarsch som utomhusväxt och dessutom håller längre ju svalare den står. Nu bor ju jag i Kalmar som tillhör zon 1 och här funkar cyklamen bra. Det är kul också med en färgklick i skarpt rosa eller cerise. Och kommer det någon ny häftig färg på ljung så brukar jag slå till på sådana också.

Prydnadskål blir bara vackrare ju när temperaturen börjar sjunka.

– Jag gillar att blanda. Det finns säkert personer som tycker att det ska vara mer enhetligt men jag kan tycka att det blir för rent, säger hon, med betoning på f-ö-r. Jag tänker inte på om färgerna matchar husfasaden. Jag går på känsla, tar det jag gillar och så brukar det bli bra till slut.

Den som tror att Johanna bara petar ner något i sina krukor tar dock miste. Hon har en plan och är noga med att det ska bli en komposition med variation och att den är tilltalande från alla håll man kan se den.

Förutom höstkrukan, eller i Johannas fall, höstkrukorna så finns det en annan sak som hör till så där fram emot höstkanten när kvällarna blir allt längre. Belysning.

– Jag vill mötas av ljuset när jag kommer hem och tycker det är fint med ljuslyktor vid ingången. Men hur mysigt det än är med levande ljus så ska de ju tändas och då faller idén med att bli välkomnad av ljus. Jag tycker det är oslagbart med elektriska ljus och ljusrelä som ser till att det blir ljus när det behövs. Det blir så mycket trevligare att komma hem då.

Ljuslyktor finns alltid i många varianter i våra butiker, hitta en storlek och stil som passar dig.

Johannas bästa tips för att lyckas med höstkrukan

  1. Satsa på bladverk, gräs, vackra grenar och bär framför blommande växter om du har begränsat med tid för skötsel och tillsyn.
  2. Jag tycker inte man behöver köpa den dyraste och näringsrikaste jorden till höstkrukorna då de oftast inte kommer växa särskilt mycket under hösten. En god planteringsjord funkar finfint, och vill du lägga lite lecakulor i botten för en bättre dränering gör du det.
  3. Använd alltid krukor med hål i botten, annars riskerar du översvämning med följd att växterna ruttnar bort om det regnar mycket.
  4. Snåla inte med växterna, ta hellre en mindre kruka om du har få växter så de hamnar tätt intill varandra. Till skillnad mot vårkrukan och sommarkrukan så kommer inte höstkrukan att växa till sig i samma omfattning så plantera tätt från start för ett fylligare resultat.
  5. Vattna ordentligt om det är blåsigt och soligt, en kruka torkar ur fortare än vad du tror.
  6. Plantera gärna flera krukor i olika storlekar och placera bredvid varandra, gärna ihop med en lykta och en trädgårdsdekoration så skapar du små intressanta stilleben.
Alunrot sprider höstkänsla med sina vackra blad, och finns i många vackra nyanser.