Hälsa hösten välkommen

Nu när hösten närmar sig är det dags att plantera om i krukorna för sommarens blommor sjunger på sista versen.

Höst på trappan

Det finns många goda skäl att ha en eller flera krukor vid ytterdörren – de gör dig glad varenda dag vare sig du kommer eller går, de ger dina gäster ett varmt välkomnande och sist men inte minst förlänger de den värdefulla blomstersäsongen.

Dags för förnyelse

  1. Den säkra och hållbara lösningen är att plantera vinterhärdiga växter. Kombinera till exempel miniträd med färgrikt bladverk eller vackra bär med små vintergröna växter såsom enbuske, oxbär och ljung.
  2. En annan idé är perenner som exempelvis astilbe, alunrot och aster samt prydnadsgräs och ormbunkar som alla kan köpas som ”färdiga” växter. När blomningen är över kommer många av dem att visa upp sina vackra fröställningar hela vintern och sedan kan växterna återanvändas i trädgården kommande säsong. Eller så kan du välja att plantera dem redan sent under hösten. Så länge det går att gräva i jorden kan du plantera de flesta trädgårdsväxterna.
  3. Slutligen kan du välja bland höstens stora urval av utplanteringsväxter: cyklamen, veronika, vinterbär, bollkrysantemum, prydnadskål och många fler. Det finns växter med färgsprakande blommor eller vackert bladverk som antingen kan stå för sig själva eller planteras tillsammans med andra växter i grupper och de gör att alla entrépartier ser inbjudande ut. Dessa växter är njutning för säsongen, men överlever inte vintern ute.

Tips för fina krukor

  • Krukorna måste vara frostsäkra, rena och försedda med hål i bottnen.
  • Blomjorden måste vara ny och ska helst innehålla lecakulor eller liknande för att förbli porös.
  • Under perioder då det regnar mycket håller blommande växter i krukor längre om de skyddas mot regnet.
  • Dessutom kommer växterna i krukorna att leva längre om du skyddar krukorna mot nattfrost genom att antingen täcka över dem med ett lakan eller liknande eller ställa dem under tak.

Text: Floradania