Blomsterlandet

Pallkrage – den smartes trädgård

Pallkragen har med rätta kallats den lates och den smartes trädgård. Det är helt enkelt lätt att lyckas med odling i pallkrage.

Placera pallkragarna på en solig plats i trädgården, fodra dem med gamla dagstidningar, eller om du har mycket flerårigt ogräs − markduk. Två pallkragar på höjden gör det möjligt att odla även rotfrukter och kraftigväxande plantor, men till sallat, rädisor och andra små grödor räcker det med en.

Fyll pallkragarna med jord. Blanda ogräsfri trädgårdsjord och kompost med naturgödsel och trädgårdsjord eller kryddjord på säck för att få en bra start. I april-maj när jorden är uppvärmd kan du så fröer.

Dela in pallkragen i sex minikvadrater och så en sorts grönsaker i varje. Till exempel morötter, rädisor, rucola, spenat, mangold och rödbetor. Ge potatisen och löken varsin egen pallkrage.

När frostrisken är över i maj−juni kan du sätta ut förkultiverade plantor. Till höga bönor krävs en spaljé som stöd, som med fördel är fastskruvad i gaveln. Kålväxter bör täckas med nät för att inte angripas av larver. Vill du ha en extra vacker odling, skapa en liten potager, en fransk köksträdgård, där grönsaker och ätbara blommor som ringblomma och kryddtagetes planteras i vackra mönster.

I en pallkrage kan du ha örtagård och i en annan sommarblommor till snitt. Ge barnen en egen pallkrage där de kan odla sådant de gillar eller är nyfikna på. Låt dem vara med och välja fröer i butiken. Även den mest kräsne femåring brukar vilja smaka på det han eller hon själv har sått och skördat.

Nyckeln till ett lyckat resultat heter vattning. Frösådden vattnar du lite och ofta, och när växterna blivit större vattnar du mycket, cirka 10 mm åt gången, men mera sällan.

Näringsvattna vid behov, till exempel med nässelvatten eller ekologisk flytande näring. Redan till i mitten av juni kan du provsmaka de första primörerna. Det är livskvalitet.

När du skördat klart kan du fylla pallkragen med lite ny jord och så en omgång frön till. Det är fantastiskt att kunna fortsätta skörda långt in på hösten.

Text: Eva Robild

Odla i pallkrageDel 1: Så här sätter du igång!

Att odla i pallkrage är både enkelt och praktiskt. Det passar dig som har lite mindre tid att ägna din trädgård, men också dig som vill slippa gräva, snickra eller böja dig hela vägen ner till jorden.

Odla i pallkrageDel 6: Sköt om din odling

Nu är sommaren här och det är dags att ta hand om din pallkrageodling. Vattna, rensa ogräs och gallra hör till vardagsskötseln. Låt det inte bli några luckor när du skördat – så nya frön istället.

Odla i pallkrage eller odlingbänk

Placera din pallkrage på en solig plats i trädgården så kan du enkelt odla dina favoritgrönsaker, kryddor eller annat du tycker om.