Spännande trädgårdsorkidéer - skapa din egen sagorabatt

Orkidéer är mytomspunna växter med blommor som ofta är detaljerade till både färg och form. Många bär namn som för tankarna till sagans värld. Visst vore det härligt att ha dem sin egen trädgård?

De flesta av oss tänker nog i första hand på varma klimat när vi hör talas om orkidéer som växer fritt. Men faktum är att de växer över hela världen, i allt från alpina ängar och bergslandskap till tropiska regnskogar och fuktiga träskområden.

I Sverige växer vilda orkidéer över hela landet, det finns 43 arter och de varierar stort i utseende. Adam och Eva, brunkulla, honungsblomster, Sankt Pers nycklar och guckusko är bara några av de mest kända. De växer gärna under skogens tak och låter lövträdens kronor sila solens strålar så att de når blad och blommor i precis lagom mängd. Orkidéerna trivs bäst i kalkrik jord och på platser som till exempel Kinnekulle och Gotland breder guckuskon ut sig i hundratal och bildar stora ängar.

Det är dock viktigt att inte lockas att ta med någon planta hem, alla vilda orkidéer är fridlysta i Sverige och skyddade enligt lag. Låt de vilda orkidéerna få fortsätta försköna naturen och satsa istället på att skapa en egen sagorabatt med trädgårdsorkidéer.

Här trivs trädgårdsorkidén

Trädgårdsorkidéer utgör ett vackert, udda inslag som skapar ett direkt blickfång i varje rabatt. Under våren gör guckuskon entré i Blomsterlandets sortiment. Den är väl anpassad för vårt svenska klimat och när plantan väl etablerat sig kan den klara temperaturer ända ner till -25°C. Därför kan den också passa i trädgårdar över i stort sett hela landet.

Ute i det vilda är guckuskons kalkblad rödbruna och den stora toffelformade läppen gul. Men i butikernas utbud av framodlade hybrider finns stor variation på färger och täckning - rosa, gult och vitt, spräckligt, strimmigt och enfärgat. Välj stilfullt och enhetligt, eller blanda och få en färgsprakande dröm.

Plantera orkidéer i din trädgård

Lars Österlund från vår Skövdebutik ger sina bästa tips

  • Välj en plats i skugga, gärna på norrsidan eller en plats som har mild morgonsol men skugga resten av dagen. Orkidéerna har tunna blad som lätt kan brännas av allt för stark sol. Blommorna håller sig dessutom längre i ett halvskuggigt läge.
  • När plantorna ska ner i jorden, ge dem en god grund att växa i. Blanda planterings- eller kompostjord med barkmull och gärna några äggskal för extra kalktillskott. Det är viktigt att välja en fuktighetshållande jord, plantorna vill inte bli stående i vatten. Speciellt på vintern då de riskerar att frysa.
  • Vill man att orkidéerna ska breda ut sig till en liten äng, sätt plantorna med ca 20 cm mellanrum för att ge dem utrymme.
  • Blir det alltför varma dagar, vattna lätt.
  • När vintern kommer, täck plantan med granris eller torra björklöv. Inte ek- eller boklöv eftersom de ruttnar. Ställ också gärna upp en takpanna lutad över plantan som kan ge skydd och leda bort vatten från rötterna.
  • När våren kommer, låt orkidéerna sova så länge som möjligt. Lansetterna (skotten) kan nämligen vara känsliga för nattfrost.
  • När orkidéerna väl börjat växa kan man bjuda på lite näring från vanligt trädgårdsgödsel.