Margerit – en klassiker med sommarkänsla

Tidigt på våren blir den fin som krukväxt på fönsterbrädan. När värmen kommer blir den fin i balkonglådor, utekrukor eller rabatt.

Margerit – tips och skötselråd

När man har en margerit inne på fönsterbrädan vill den stå i så ljust som möjligt men inte i gassande sol. Ett öster- eller västerfönster blir bäst. Den trivs utmärkt i rumstemperatur. Utomhus klarar den temperaturen ner till nollan men inte frost. Vänta med att plantera ut till risken för frostnätter är över. En margerit är vacker tillsammans med andra sommarblommor men också i en stor kruka eller låda med bara margeriter.

En buskig favorit från Kanarieöarna

Egentligen är det en flerårig halvbuske från Kanarieöarna som vi odlar som ettårig eftersom den inte kan övervintra utomhus. Den finns i flera blomfärger och med lite olika form på blomman. Blommorna kan vara vita, gula eller rosa. Ofta är de enkla men det finns också många sorter med fyllda blommor. Margeriten har ett buskigt växtsätt och ett flikigt aningen grågrönt bladverk. Höjden varierar med sort men också hur gammal plantan är. Det kan vara allt från 40 cm till 110 cm för de riktigt stora. Det vetenskapliga namnet för margeriten, som egentligen heter buskmargerit, är Argyranthemum frutescens. Att margeriten är släkt med vår vilda svenska prästkrage går inte att ta fel på.

Få din margerit att blomma

Om man regelbundet plockar bort vissna blommor ser den inte bara prydligare ut, den lockas också att få nya knoppar. Det är en ganska törstig växt som helst vill stå soligt. Om man vill att den ska blomma rikligt och länge bör man ge en margerit näring under hela sommaren, precis som med andra sommarblommor.

Plantera i en näringsrik jord för sommarblommor och vattna regelbundet med näring i vattnet.